BLACK FRIDAY. →

Bogatstvo začina i priprema roštilja

Podijeli sa prijateljima


Najčešće nam je za odličan roštilj potreban samo dobar komad mesa i nešto soli, a ponekad želimo eksperimentirati i dodati mesu okuse, kada se radi o komadu mesa koji je lagana okusa i s manje masnoće....

Okus mesa možemo obogatiti na sljedeća tri načina:

 • Meso prije pečenja utrljamo sa mješavinom začina
 • Meso prije pečenja mariniramo
 • Meso prije pečenja močimo u salamuri

Začini za utrljavanjeTrebamo infuziju okusa, i to odmah? Za to je najbolje upotrijebiti mješavinu začina za utrljavanje. Možemo je pripremiti u nekoliko minuta a za samo nekoliko sekundi nanesemo je na odabrani komad mesa, ribe ili povrća. Začini utrljani u meso daju mu intenzivniji okus te se na roštilju zapeče u ukusnu hrskavu zlatno-smeđu koricu. Mješavinu začina možemo kupiti ili jednostavno pripremiti sami.


Kako pripremamo mješavine začina

Najbolje je svježe pripremljena mješavina začina. Možemo je pripremiti u većoj količini i držati u hladnjaku, u staklenoj posudi 6 do 8 mjeseci. Sami je lako pripremimo, pri čemu možemo upotrijebiti vlastitu maštu, ali se moramo držati osnovnih načela - svaka mješavina mora sadržavati sol, šećer i ljute začine.

 1. Sol je osnova svake mješavine, prodire u meso i poboljša arome ostalih začina.
 2. Šećer uravnotežuje slanost sa začinima, na roštilju se rastopi i pomaže da dobijemo lijepu hrskavo zapečenu koricu
 3. Začini su ti koji određuju okus. Pri njihovu odabiru možemo biti kreativni, možemo isprobati razne kombinacije i pripremiti mješavinu koja nam najbolje odgovara.br />
 4. Preporuča se upotreba ljutih začina. Papar, chili, češnjak...oštrina se slaže s mesom, a količinu odredimo prema vlastitom ukusu.

Kada utrljavamo začine na meso?

Meso začinimo kratko vrijeme prije početka pečenja, kako bi bolje upilo arome - mješavina mesnih sokova i začina čini bolji okus i hrskavu koricu. Ne smijemo ih utrljati prerano, kako mješavina šećera i soli ne bi povukla vlagu iz mesa, zbog čega bi meso bilo možda ukusnije ali suho.U meso utrljamo začine 15 minuta do 24 sata prije pečenja, što ovisi o veličini komada mesa kojeg pečemo:

 • 15 minuta prije pečenja - meso za ražnjiće,
 • 30 minuta prije pečenja – odreske, pileća prsa,
 • 30 do 90 minuta prije pečenja – pečenku, cijelo pile,
 • 2 do 24 sata prije pečenja – svinjska rebra, odojak, janjeći but.

Za kilogram mesa trebamo 3 do 4 žlice mješavine začina. Kod pripreme većih komada mesa, začine i meso stavimo u vrećice sa zip zatvaračem, te ih držimo u hladnjaku. Sat prije pečenja izvadimo ih iz hladnjaka i pričekamo, da se meso zagrije na sobnu temperaturu.
Tečaj €/kn: 7,53450Dodano!

U košaricu