Dimljeni svinjski vrat u komadu

Podijeli sa prijateljima


  • Ukupno:4 sata, 15 min
  • Vrijeme priprave:15 min
  • Vrijeme pečenja:4 sata
  • Način pečenja:indirektno, srednja temperatura


SASTOJCI



  • 10 osoba
  • 3kg svinjski vrat u komadu
  • 2 sjeckana režnja češnjaka
  • 1 nasjeckani luk
  • 120g maslaca
  • 240ml kečapa
  • 200gl smeđeg šećera
  • 120ml octa
  • 120ml vode
  • 2 žlici umaka worcester
  • 1 1/2 žlice ribane limunove korice
  • 2 1/2 žlice soka od limuna
  • 1 žličica ljutog umaka
  • 1/2 žličice čilija

PRIPREMA

Meso ostaviti pola sata na sobnoj temperaturi. U međuvremenu pripremiti roštilj za indirektno pečenje. Uklonite rešetku i u roštilj na jednoj strani stavite aluminijsku posudu napunjenu vodom. S druge strane roštilja istresti užarene brikete, koje smo pripremili u kaminu za potpalu briketa. Ako koristite plinski roštilj (s najmanje dva plamenika), izvadite rešetku i stavite aluminijsku posudu s vodom na profile iznad plamenika i vratite rešetku na zagrijavanje.

Dok zagrijavamo roštilj, pripremamo umak za premazivanje. U malom lonacu za pirjanje otopimo maslac, na srednje jakoj vatri pržite luk i češnjak dok luk ne postane proziran. Dodajte preostale sastojke, pomiješajte i ostavite umak da proključa. Zatim smanjiti temperaturu i kuhati još 5 minuta, povremeno promiješamo. Kad se umak zgusne, uklonimo sa topline. Umakom za vrijeme pečenja više puta premažemo meso.

Ako imamo termometar za meso sa sondom, sondu zabodemo u sredinu mesa (najdeblji dio). Meso staviti na roštilj zagrijan (180 stupnjeva) na dio rešetke iznad aluminijske posude s vodom.Kod roštilja na ugljen, na užarene brikete stavimo šaku drvenog čipsa za aromu i zatvorimo poklopac (otvori na poklopcu trebaju biti iznad mesa). Kod plinskih roštilja kortistimo posudu za dimljenje, ukoliko nemamo posudu, aromatični čips umotamo u alu-foliju od koje formiramo kuglu s malim otvorom na vrhu, koju izbodemo na više mjesta i koju potom namjestimo na profil iznad plamenika.

Meso pečemo 2 sata. Ako roštilj na ugljen počne gubiti temperaturu, svakih sat vremena dodati šaku čipsa i brikete. Na pola vremena okrenuti meso. Nakon dva sata, meso ponovo okrenemo i premažemo umakom. Pecite još jedan sat ili dok unutarnja temperatura mesa ne dosegne 72 stupnjeva, meso tijekom pečenja više puta premazujemo umakom.

Pečeno meso umotamo u alu-foliju i ostavimo da odmara 15 min, potom izrežemo. Poslužite sa salatom od krumpira i ostatkom umaka. Eventualne ostatke od pečenja možete iskoristiti za ukusne sendviče.











Dodano!

U košaricu