- Ukupno:4 sata, 15 min
- Vrijeme priprave:15 min
- Vrijeme pečenja:4 sata
- Način pečenja:indirektno, srednja temperatura
SASTOJCI
- 10 osoba
- 3kg svinjski vrat u komadu
- 2 sjeckana režnja češnjaka
- 1 nasjeckani luk
- 120g maslaca
- 240ml kečapa
- 200gl smeđeg šećera
- 120ml octa
- 120ml vode
- 2 žlici umaka worcester
- 1 1/2 žlice ribane limunove korice
- 2 1/2 žlice soka od limuna
- 1 žličica ljutog umaka
- 1/2 žličice čilija
PRIPREMA
Meso ostaviti pola sata na sobnoj temperaturi. U međuvremenu pripremiti roštilj za indirektno pečenje. Uklonite rešetku i u roštilj na jednoj strani stavite aluminijsku posudu napunjenu vodom. S druge strane roštilja istresti užarene brikete, koje smo pripremili u kaminu za potpalu briketa. Ako koristite plinski roštilj (s najmanje dva plamenika), izvadite rešetku i stavite aluminijsku posudu s vodom na profile iznad plamenika i vratite rešetku na zagrijavanje.
Dok zagrijavamo roštilj, pripremamo umak za premazivanje. U malom lonacu za pirjanje otopimo maslac, na srednje jakoj vatri pržite luk i češnjak dok luk ne postane proziran. Dodajte preostale sastojke, pomiješajte i ostavite umak da proključa. Zatim smanjiti temperaturu i kuhati još 5 minuta, povremeno promiješamo. Kad se umak zgusne, uklonimo sa topline. Umakom za vrijeme pečenja više puta premažemo meso.
Ako imamo termometar za meso sa sondom, sondu zabodemo u sredinu mesa (najdeblji dio). Meso staviti na roštilj zagrijan (180 stupnjeva) na dio rešetke iznad aluminijske posude s vodom.Kod roštilja na ugljen, na užarene brikete stavimo šaku drvenog čipsa za aromu i zatvorimo poklopac (otvori na poklopcu trebaju biti iznad mesa). Kod plinskih roštilja kortistimo posudu za dimljenje, ukoliko nemamo posudu, aromatični čips umotamo u alu-foliju od koje formiramo kuglu s malim otvorom na vrhu, koju izbodemo na više mjesta i koju potom namjestimo na profil iznad plamenika.
Meso pečemo 2 sata. Ako roštilj na ugljen počne gubiti temperaturu, svakih sat vremena dodati šaku čipsa i brikete. Na pola vremena okrenuti meso. Nakon dva sata, meso ponovo okrenemo i premažemo umakom. Pecite još jedan sat ili dok unutarnja temperatura mesa ne dosegne 72 stupnjeva, meso tijekom pečenja više puta premazujemo umakom.
Pečeno meso umotamo u alu-foliju i ostavimo da odmara 15 min, potom izrežemo. Poslužite sa salatom od krumpira i ostatkom umaka. Eventualne ostatke od pečenja možete iskoristiti za ukusne sendviče.