Egzotične mješavine začine iz cijelog svijeta

Podijeli sa prijateljima


Za vas smo odabrali recepte za pripremu mješavina začina za utrljavanje iz cijelog svijeta. Vaša jela s roštilja sada lako učinite jedinstvenima, egzotična okusa i iznenadite svoje goste na jednom od sljedećih piknika.

Asteška mješavina začina



Upotreba: sve vrste mesa

Količina: 600 ml

Sestavine
  • 240 ml mljevenog kumina
  • 240 ml maslinovog ulja
  • 80 ml nasjeckanog češnjaka
  • 60 ml tekućeg dima (liquid smoke)
  • 60 ml krupne soli
  • 1 žlica kajenskog papra

Sve sastojke osim ulja staviti u blender i miksati dok ne dobijete glatku smjesu. Uz miješanje polako dodajte maslinovo ulje. U hermetički zatvorenoj staklenoj posudi čuvati do 14 dana.

Marokanska mješavina za utrljavanje



Upotreba: svinjetina, piletina, puretina, govedina, janjetina

Količina: 70 ml

Sastojci:
  • 2 žlice suhog timijana
  • 1 žlica šećera
  • 2 žlice krupne soli
  • 2 žličice mljevenog cimeta
  • 2 žličice mljevenog korijandera
  • 1 žličica mljevene kurkume
  • 1 žličica suhe mljevene korice limuna
  • 1 žličica mljevenog crnog papra
  • ½ žličice mljevenog kumina
  • ½ žličice mljevenog đumbira
  • ½ žličice mljevenog muškatnog oraščića

Sve sastojke pomiješamo i čuvamo u staklenoj hermetički zatvorenoj posudi do 30 dana.

Perzijska mješavina za utrljavanje



Upotreba: govedina, teletina, janjetina, piletina

Količina: 2 žlice dovoljne za 1 kg mesa

Sastojci:
  • 1 žlica mljevenog korijandera
  • 1 žličica kurkume
  • 1 žličica mljevenog đumbira
  • ½ žličice mljevenog cimeta
  • 1 žličica svježe mljevenog crnog papra
  • 1 ½ žličica soli

Sve sastojke pomiješamo. Meso namažemo uljem, nanesemo začine i pustimo da odstoji u hladnjaku barem 1 sat.

Mediteranska mješavina začina



Upotreba: piletina, svinjetina, morska hrana

Količina: 2 žlice dovoljne su za 1 kg mesa

Sastojci:
  • 1 žlica mljevenog korijandera
  • ¾ žličice mljevenih sjemenki komorača
  • ¼ žličice mljevenog chilia
  • ½ žličice mljevenog timijana
  • 1 ½ žličica soli

Sve sastojke pomiješamo. Meso namažemo uljem, nanesemo začine i pustimo da odstoji u hladnjaku barem 1 sat.

Kreolska mešanica za vtiranje



Upotreba: svinjetina, piletina, puretina, riba, školjke

Količina: 70 ml

Sastojci:
  • 1 žlica mljevene paprike
  • 1 žlica krupne soli
  • 2 žličice mljevenog crnog papra
  • 2 žličice kajenskog papra
  • 2 žličice češnjaka
  • 2 žličice luka u prahu
  • 2 žličice timijana u prahu
  • 1 žličica suhog origana
  • 1 žličica šećera

Sve sastojke pomiješamo i čuvamo u staklenoj hermetički zatvorenoj posudi do 30 dana.

Garam masala mješavina za utrljavanje



Upotreba: govedina, piletina, puretina, janjetina, školjke, povrće

Količina: 60 ml

Sastojci:
  • 2 žličice sjemenki kumina
  • 2 žličice sjemenki korijandera
  • 2 žličice crnog papra u zrnu
  • 2 žličice sjemenki kardamoma
  • 1 ½ žličica klinčića
  • ½ žličice sjemenki komorača
  • 2 štapića cimeta (5 cm), usitnjena u komadiće
  • 1 lovorov list
  • 1 žličica krupne soli
  • ½ žličice šećera

Sve sastojke osim soli i šećera pržimo u velikoj tavi na srednje jakoj temperaturi 2-3 minute, zatim ih prebacimo na tanjur i ostavimo 5 minuta da se ohlade. Pržene sastojke ručno sameljemo, da dobijemo grubo mljevenu mješavinu. Na kraju umiješamo šećer i sol. U hermetički zatvorenoj staklenoj posudi čuvamo do 30 dana.

Libanonska mješavina za utrljavanje



Upotreba: govedina, janjetina, svinjetina, teletina, puretina, povrće

Količina: 120 ml

Sastojci:
  • • žlica mljevenog pimenta
  • 1 žlica kumina
  • 1 žlica mljevenog korijandera
  • 1 žlica naribanog muškatnog oraščića
  • 1 žlica mljevenog crnog papra
  • 1 žlica krupne soli
  • 1 ½ žličica mljevene kadulje
  • 1 ½ žličica mljevenih klinčića
  • 1 ½ žličica kajenskog papra
  • 1 ½ žličica mljevenog cimeta
  • 1 ½ žličica mljevenog sumaca

Sve sastojke pomiješamo i čuvamo u staklenoj hermetički zatvorenoj posudi do 30 dana.

Jamajska mješavina za utrljavanje



Upotreba: govedina, svinjetina, teletina, perad

Količina: 60 ml

Sastojci:
  • 1 žlica suhih listića timijana
  • 1 žlica smeđeg šećera
  • 1 ½ žličica krupne soli
  • 1 žličica mljevenog crnog papra
  • 1 žličica luka u prahu
  • ½ žličice češnjaka u prahu
  • ½ žličice mljevenog đumbira
  • ½ žličice chilia u prahu
  • ½ žličice pimenta
  • ¼ žličice mljevenog cimeta
  • ¼ žličice naribanog muškatnog oraščića
  • ½ žličice mljevenog korijandera

Sve sastojke pomiješamo i čuvamo u staklenoj hermetički zatvorenoj posudi do 30 dana.











Dodano!

U košaricu