Naši gosti očekuju lijepo pečene, hrskave dobrote s našeg roštilja. Za pravilnu zapečenost mesa držimo se nekoliko pravila. Prije pečenja roštilj dobro zagrijemo, pečemo sa zatvorenim poklopcem i meso pravovremeno skinemo s roštilja.
Unutarnja temperatura mesa - upotreba termometra Dali je meso pečeno, najlakše i najučinkovitije ustanovimo pomoću termometra. Zabodemo ga u meso i provjerimo unutarnju temperaturu mesa.
Kakva treba biti unutarnja temperatura hrane, možemo vidjeti u donjoj tablici:
Test s prstima - provjeravanje pečenosti bez termometra
Kako provjerimo, da je hrana pečena, ako nemamo termometar? Otpustimo ruku i prstom druge ruke pritisnemo mesnati dio ispod palca. Tvrdoća mišića na tom dijelu kod opuštene ruke jednaka je sirovom mesu na dodir. Kada palcem dodirujemo ostale prste, mišić postaje tvrđi - različite tvrdoće odgovaraju različitim stupnjevima zapečenosti mesa. Test je jednostavan, ali učinkovit, mnogi kuhari se zaklinju u njega.
Kako bi provjerili zapečenost mesa najprije pritisnemo meso, a zatim sa testom prstima provjerimo, kako je pečeno.