Kada je meso pečeno?

Podijeli sa prijateljima


Naši gosti očekuju lijepo pečene, hrskave dobrote s našeg roštilja. Za pravilnu zapečenost mesa držimo se nekoliko pravila. Prije pečenja roštilj dobro zagrijemo, pečemo sa zatvorenim poklopcem i meso pravovremeno skinemo s roštilja.

Unutarnja temperatura mesa - upotreba termometra
Dali je meso pečeno, najlakše i najučinkovitije ustanovimo pomoću termometra. Zabodemo ga u meso i provjerimo unutarnju temperaturu mesa.

Kakva treba biti unutarnja temperatura hrane, možemo vidjeti u donjoj tablici:

Govedina (rare) 45-50 stupnjeva
Govedina (medium rare) 55-60 stupnjeva
Govedina (medium) 60-65 stupnjeva
Govedina (medium well) 65-70 stupnjeva
Govedina (well done) i više 70 stupnjeva
Janjetina (rare) 60 stupnjeva
Janjetina (medium rare) 60-65 stupnjeva
Janjetina (medium) 70 stupnjeva
Janjetina (well done) i više 75 stupnjeva
Piletina 71-75 stupnjeva
Purica 75 stupnjeva
Svinjetina 65-70 stupnjeva
Šunka 71 stupnjeva
Losos 54-57 stupnjeva
Tuna 51 stupnjeva
Pastrva 57-60 stupnjeva

Test s prstima - provjeravanje pečenosti bez termometra

Kako provjerimo, da je hrana pečena, ako nemamo termometar?
Otpustimo ruku i prstom druge ruke pritisnemo mesnati dio ispod palca. Tvrdoća mišića na tom dijelu kod opuštene ruke jednaka je sirovom mesu na dodir. Kada palcem dodirujemo ostale prste, mišić postaje tvrđi - različite tvrdoće odgovaraju različitim stupnjevima zapečenosti mesa. Test je jednostavan, ali učinkovit, mnogi kuhari se zaklinju u njega.

Kako bi provjerili zapečenost mesa najprije pritisnemo meso, a zatim sa testom prstima provjerimo, kako je pečeno.













Dodano!

U košaricu