Kako pravilno dimimo na roštilju?

Podijeli sa prijateljima


Zagriženi kraljevi roštilja će nam reći, da je dimljenje točka na i savršenog roštilja, i žele nas uvjeriti da je pravo dimljenje umjetnost koja zahtijeva puno znanja i predanosti. No, nema razloga za strah, dimljenje je jednostavnije nego što se čini, a uz nekoliko savjeta moći ćemo uživati u njegovim rezultatima.

Što je dimljenje?

U biti, to je oblik aromatiziranja hrane, isto kao što su marinada ili začini. Ključ njegova uspjeha leži u pravilnom odabiru drva i pravilnom doziranju.S čime možemo dimiti?

Možemo koristiti sve vrste tvrdog drveta, a izbjegavamo meke vrste, poput bora, jele, crnogoričnih drva u cjelini, jer proizvode neugodan, mastan dim, koji može biti štetan za zdravlje. Osim mesa također možemo dimiti natopljeno lišće, grane, začine, zeleni čaj, ukratko, sve aromatične dijelove biljki.

Odabir pravog drvenog iverja

Drveno iverje pri gorenju emitira snažan dim, koji aromatizira meso. Svaka vrsta drveta ima drugačiji okus, a time i drugačiji učinak na okus mesa. Mesquito i hickory kod izgaranja stvaraju jak, gust dim, koji oplemenjuje kompaktnije meso, kao što su divljač i govedina. Iverje hrasta, johe i javora stvaraju srednje jak dim, koji odlično aromatizira svinjetinu, perad, ribu i povrće. Drveno iverje voćki ispušta slatki, nježni dim, koji nadopunjuje okus delikatnijih komada mesa (npr. ribe), plodova mora i povrća.Kako do dima?

Iverje prije korištenja barem pola sata namočimo. Ako na ugljen bacimo suho iverje, ono će brzo izgorjeti i neće stvoriti dovoljno dima. Kod roštilja na ugljen stavimo natopljeno iverje (šaku do dvije šake) izravno na ugljen ili brikete i pričekamo, da se počne dimiti. Kada dobijemo dim, stavimo hranu na roštilj i roštilj zatvorimo.
Kod roštilja na plin natopljeno iverje stavimo u posudicu za dimljenje i stavimo je na profile iznad plamenika ili stavimo u ugrađenu posudicu za dimljenje (ako je roštilj ima). Ako nemamo posudicu, možemo malo improvizirati. Natopljeno iverje zamotamo u aluminijsku foliju, koju s vilicom nekoliko puta probušimo, tako da dim može izlaziti, i stavimo je na plamenik. Također možemo iverjem napuniti i staviti na plamenik aluminijsku posudicu za hranu.Hranu dimimo prvu polovicu vremena pečenja. Ako pečemo veće komade mesa indirektno (duže vrijeme pečenja), moramo tijekom pečenja više puta dodati iverje. Kod roštilja na ugljen rešetku podignemo i dodamo iverje, kod roštilja na plin stavimo ga u posudicu, dok prvo iverje još tinja.

Iverje ili veći komadi drva?

Ako smo u mogućnosti, za dimljenje koristimo veće komade drva, koji gore duže vremena od iverja, zato ih tijekom pečenja obično nije potrebno dodavati. Prednost je također, da komade drva ne treba namakati, jer i suhi gore konstantno duže vrijeme, za razliku od suhog iverja, koje brzo izgori.

Vrste iverja

Mesquite

  • Snažan okus, snažan dim, koriste se kod pečenja govedine i janjetine.

Hickory

  • Umjereno jak okus, miris podsjeća slaninu, koristi se kod pečenje govedine, piletine, svinjetine, divljači i sireva.

Orah

  • Snažan, izražen, ali ugodan okus, ponekad malo kiselkast, preporučujemo miješanje sa slađim vrstama drveta (trešnja, jabuka), pogodan je za pečenje crvenog mesa, svinjetine, rebarca i divljači.

Jabuka

  • Slatkast okus, pogodan za perad i šunku.

Joha, javor

  • Nježan, delikatan, slatkast okus, koji se savršeno slaže sa lososom i drugim ribama, peradi i svinjetinom.

Trešnja

  • Izvrsno se slaže sa svinjetinom i govedinom, dim trešnje mesu daje bogatu boju mahagonija; iverje trešnje možemo pomiješati s iverjem hickory, oraha i johe. Slatkast okus, pogodna za perad i šunku.

Breza

  • • Srednje tvrdo drvo sa nježnim, delikatnim, slatkastim okusom; dobro se slaže sa svinjetinom i peradi.

Vinova loza

  • Drvo loze stvara snažan dim voćnog okusa. S njim možemo dimiti perad, divljač, govedinu i janjetinu.

Kruška

  • Ugodan, nježan okus dima, izvrstan je s piletinom i svinjetinom.

Marelice, šljive, breskve

  • Nježan slatkasti okus dima. Dobro djeluje s većinom bijelog i crvenog mesa - perad, svinjetina i riba.


Nije svaki dim dobar dim

Dim je naš prijatelj pri pečenju, ali samo kada se sa roštilja dimi siva boja. To nam govori da se naša hrana lijepo peče u dimu iverja i u masnoći, ako pada na ugljen ili na profile iznad plamenika - ukratko, sve je lijepo i dobro.

Ako se sa roštilja počne dimiti crni dim, onda je to znak za paniku. Vjerojatno je došlo do zapaljenja masti - što se može dogoditi, kada pečemo jako masnu hranu na prevrućem roštilju ili kada roštilj prije pečenja nije dobro očišćen. Ako dođe do zapaljenja, plinski roštilj ugasimo, skinemo meso i roštilj ponovo upalimo i pričekamo, da mast izgori do kraja. Kod roštilja na ugljen hranu pažljivo uklonimo s rešetke, zatvorimo zračnik na poklopcu i pokrijemo roštilj te pričekamo, da se vatra ugasi.


Dodano!

U košaricu