Kako pravilno ispeći cijelu ribu na žaru

Podijeli sa prijateljima


Zašto bi pekli cijele ribe? Jer su pečene tako, dobre i boljeg okusa nego riblji fileti. Koža i kosti se pri pečenju ribe raspadaju i aromatiziraju ribu, zato je pečena cijela riba uvijek bolja od ribljeg filea.

Priprema cijele ribe za pečenjeRibu očistimo, operemo i osušimo, dobro nauljimo maslinovim uljem, posolimo i zapaprimo s obje strane i dodamo druge začine po želji. Unutrašnjost trbuha možemo napuniti s povrćem i polovicama limuna i mandarina. Ako želimo da se riba peče što ravnomjernije, napravimo nekoliko poprečnih rezova. Uzmemo oštar nož i brzo i duboko nekoliko puta poprečno zarežemo do kosti, rezovi neka budu razmaknuti 3 do 4 cm. Napravimo ih na obje strane ribe.

Držalo za ribe – da ali ne?Ribu očistimo, operemo i osušimo, dobro nauljimo maslinovim uljem, posolimo i zapaprimo s obje strane i dodamo druge začine po želji. Unutrašnjost trbuha možemo napuniti s povrćem i polovicama limuna i mandarina. Ako želimo da se riba peče što ravnomjernije, napravimo nekoliko poprečnih rezova. Uzmemo oštar nož i brzo i duboko nekoliko puta poprečno zarežemo do kosti, rezovi neka budu razmaknuti 3 do 4 cm. Napravimo ih na obje strane ribe.

Okretanje cijele ribe na roštilju bez držača za ribe
Način pečenja definira da li će riba na tanjuru izgledati kao u kuharskim emisijama ili će koža i komadi mesa visjeti s njenog kostura. Prvo pravilo je da ne smijemo žuriti. Ribu pustimo da se ispeče, prije nego je počnemo okretati. Na rešetki zatvorenog roštilja treba biti najmanje 4 minute, tek tada je možemo dizati. Meso se samo odlijepi od rešetke, kada je pečeno; ako počnemo ribu dizati, dok proces pečenja još nije završen, možemo očekivati problem. Ako smo prebrzi i osjećamo da se riba ne želi (bez sile) odlijepiti od rešetke, roštilj poklopimo i pokušamo ponovno za nekoliko minuta.

Za okretanje trebamo široku lopaticu za ribu ili dvije standardne lopatice. Nježno i polako ju guramo pod ribu, dok ne odvojimo cijelu ribu od rešetke. Zatim lopaticama ribu polako okrenemo na drugu stranu.


Dodano!

U košaricu