GARANCIJA CIJENE. →

Kako pravilno peći riblje filete na roštilju

Podijeli sa prijateljima


Kod pripreme ribljih fileta i odrezaka važno je da su adekvatne debljine, najmanje 2 cm, lakše ih pečemo kada su 3 cm ili više, ili ako koristimo ribu s malo tvrđim mesom, koja se bolje ponaša na roštilju. Fileti, tanji od 2 cm, prebrzo se peku, gube vlagu i raspadaju se.

Kako filetiramo ribuAko želimo napraviti riblje filete, ribi prvo odstranimo utrobu i ljuske. Zatim je operemo, osušimo i odrežemo glavu iznad peraje. Sa oštrim nožem sa fleksibilnom oštricom zarežemo blizu repa kod kralježnice. Napravimo plitki rez uzduž kralježnice do glave. Nježno zarezujemo dublje i dublje po cijeloj dužini i što bliže kralježnici. Zatim ribu okrenemo i ponovimo postupak.

Pečenje ribljih fileta sa ili bez kože?Ako ih možemo napraviti, koristimo filete sa kožom. Koža drži ribu zajedno i olakšava okretanje. Što je još važnije, koža poboljšava okus ribljeg fileta, jer sadrži puno kolagena (glavni protein vezivnog tkiva). Tokom pečenja kolagen se pretvara u neku vrstu želatine, što daje ribljem mesu, ukusan, sočan okus. Kolagen postaje u dodiru s toplinom krhak, zato je riblja koža s roštilja tako hrskava.
Ako možemo birati između fileta s kožom i fileta bez nje, uvijek pripremimo filete s kožom, jer su rezultati pečenja bolji. Tanju kožu bez ljuski, pečenu na roštilju, možemo pojesti (pastrva, brancin), deblju bacamo (losos).

Strana sa kožom prva na roštilj ili ne?


Obično prvo stavimo na rešetku stranu na kojoj je koža fileta i ostavimo ga pola vremena pečenja na miru, zatim ga okrenemo i završimo pečenje. Pokušati možemo i obrnuti način - stranu sa kožom pečemo na kraju. Na taj način dobijemo lijepo zapečenu stranu fileta bez kože, pečeni file možemo s roštilja skinuti bez kože - hvataljku gurnemo između mesa i kože i file premjestimo na tanjur. Postupak je posebno koristan za file većih riba, kod kojih je koža nejestiva (npr. losos).

Pečenje fileta u željeznoj taviAko nas brine okretanje fileta, a s time povezan i rizik da se riba raspadne, upotrijebimo željeznu tavu ili keramičku ploču za roštilj. Zagrijemo je na roštilju na direktnoj temperaturi, zatim je stavimo na indirektnu zonu roštilja i na nju stavimo filete. Roštilj zatvorimo za potrebno trajanje pečenja, tokom pečenja filete ne okrećemo. Ispeći će se ravnomjerno, a strana fileta koja dodiruje tavu, dobiti će lijepu zlatnu koricu.
Tečaj €/kn: 7,53450Dodano!

U košaricu