GARANCIJA CIJENE. →

Kako pripremiti savršenu pizzu na roštilju?

Podijeli sa prijateljima


Pizza na roštilju? Zašto ne? Zapravo je roštilj najbolji način, da kod kuće ispečete pizzu, koja će okusom i hrskavosti konkurirati pizzi iz vaše omiljene picerije. Na roštilju možemo doseći veću temperaturu nego u pećnici, dim koji stvara roštilj na ugljen i plin također, pizzi dodaju više okusa, a i priprema je vrlo jednostavna. Ako još koristite kamen za pizzu, ne možete pogriješiti - vaša pizza će biti izuzetna. Pizzu možete pripremiti i na rešetki roštilja ili koristiti poseban kamen za pizzu.

Pizzu možete pripremiti i na rešetki roštilja ili koristiti poseban kamen za pizzu.

1.Pečenje pizze na kamenu za pizzuKada isprobate ispeći pizzu na kamenu za pizzu, uvjeriti ćete se da je to najbolji način za pečenje domaće pizze. Kamen, napravljen od šamotne gline, simulira podlogu krušne peći - koja suši tijesto i zato na njemu pečena pizza ima tako hrskavu koru kao najbolja pizza iz krušne peći.

Priprema roštilja i kamena za pizzu
Kamen za pizzu stavimo na rešetke hladnog plinskog roštilja, upalimo sve plamenike i roštilj zagrijemo na maksimalnu temperaturu. Ako imamo roštilj na ugljen, stavimo na njega kamen za pizzu odmah nakon što u njega sipamo ugljen. Važno je da se kamen grije zajedno s roštiljem. Moramo postići barem 270 stupnjeva, a ako nam roštilj omogućuje veće temperature, tim bolje.Priprema pizze
Dok se kamen zagrijava, pripremimo pizzu. Najlakše ju pripremimo na pladnju za pizzu, koji koristimo za prijenos pizze na roštilj. Pladanj pospemo brašnom, na njega stavimo tijesto, namažemo ga rajčicom i aranžiramo prema ukusu.Pečenje pizze
Kada je kamen za pizzu dovoljno zagrijan (najmanje 15 minuta na maksimalnoj temperaturi roštilja), pospemo ga s malo brašna ili prekupe. Na njega stavimo pizzu i odmah zatvorimo poklopac roštilja, kako bi izbjegli rasipanje topline. Pizzu pečemo 6 do 12 minuta, ovisno o temperaturi roštilja i debljini tijesta pizze. Na pola pečenja pizzu hvataljkama zarotiramo za 180 stupnjeva kako bi se ravnomjerno ispekla. Pizza je gotova, kada dobije zlatno pečenu koru a sir na njoj se rastopio. S roštilja je skinemo pomoću lopatice ili pladnja za pizzu. Kamen za pizzu nikad ne dodirujemo jer je iznimno vruć..Čišćenje kamena za pizzu

 1. Lopaticom ostružemo s kamena za pizzu sve ostatke hrane.
 2. Kada se kamen ohladi, isperemo ga vodom i krpom istrljamo sve preostale komadiće hrane. Za čišćenje kamena ne trebamo koristiti sredstva za čišćenje.
 3. Kamen ne namačemo u vodi - ako ga namačemo, apsorbira previše vode i prilikom sljedećeg korištenja na roštilju puca.
 4. Korištenjem se na kamenu pojavljuje sve više fleka, to je normalno i ne utječe na kvalitetu pečenja. Djelomično se mogu izbjeći sa papirom za pečenje, koji stavimo između pizze i kamena.


2. Pečenje pizze na rešetki roštiljaPizzu je na roštilju najlakše pripremiti pomoću kamena za pizzu, ako ga nemamo, možemo je ispeći na rešetki roštilja - postupak je malo zahtjevniji, ali zato pizza nije manje ukusna. Možemo je pripremiti na roštilju s indirektnom zonom ili bez nje.

Postupak pečenja pizze je opisan u nastavku. Vrijeme pečenja ovisi o temperaturi koju može postići naš roštilj. Što je viša temperatura, to je kraće vrijeme pečenja. Držimo se postupka pripreme, do vremena potrebnog za pečenje doći ćemo sami sa malo prakse,

Pizza na roštilju bez indirektne zone
Ako je naš roštilj na ugljen premalen ili ako plinski roštilj nema više plamenika, moramo pripremiti pizzu iznad direktne vatre - postupak zahtijeva malo više manevriranja i vremenske učinkovitosti.

 1. Priprema roštilja
  Roštilj pripremimo za direktno pečenje, zagrijemo ga na samo 250 stupnjeva.
 2. Priprema sastojaka
  Sve sastojke pripremimo unaprijed. Ako koristimo sastojke sa sirovim mesom (kobasice, piletinu, škampe), najprije ih skuhamo. Nasjeckamo povrće, naribamo sir i pripremimo pelate. Zamijesimo tijesto i oblikujemo ga u pizzu - tijesto treba biti debelo najviše 0,6 cm.
 3. Pečenje pice
  Oblikovano tijesto bez dodataka stavimo na rešetku. Pečemo ga 30 sekundi, zatim ga okrenemo. Pečenu stranu tijesta brzo namažemo pelatima i stavimo tanki sloj sastojaka za picu, zatim zatvorimo poklopac roštilja. Ne pretjerujemo sa sastojcima na pizzi - jer se moraju zagrijati i stopiti, prije nego dno pizze zagori. Pizza je gotova kada se sir na njoj rastopi a rubovi pizze su smeđe zapečeni (obično za manje od četiri minute).
Pizza na roštilju s indirektnom zonom
Ako nam veličina roštilja omogućava, pripremimo dvije zone za pečenje pizze - direktnu, na kojoj pečemo tijesto, i indirektnu, na kojoj dovršimo pečenje pizze. Ovaj način je lakši, jer je manji rizik da tijesto pizze zagori iznad izravnog plamena.

 1. Roštilj zagrijemo do maksimuma
  Ako roštilj nije jako vruć, nećemo dobiti hrskavu koru koja je toliko poželjna kod pizze. Ako imamo roštilj na ugljen, zagrijemo ga najmanje pola sata. Kod plinskog roštilja otvorimo sve plamenike do kraja da postignemo najmanje 300 stupnjeva prije nego što stavimo pizzu na rešetku. Pripremimo dvije toplotne zone, direktnu i indirektnu.
 2. Priprema sastojka
  Sve sastojke pripremimo unaprijed, jer se kod pečenja pizze sve događa vrlo brzo. Svi dodaci za pizzu neka budu narezani i pripremljeni kraj roštilja, na dohvat ruke, čim ih zatrebamo. Pripremimo tijesto i oblikujemo ga u pizzu - tijesto treba biti debelo oko 0,6 cm. Također možemo koristiti deblje tijesto, što zahtijeva dulje vrijeme pečenja. 3. Pečenje tijesta i pizze
  Tijesto bez dodataka s jedne strane premažemo maslinovim uljem i s nauljenom stranom stavimo na rešetke (direktna zona). Sa otvorenim poklopcem roštilja ispečemo tijesto bez dodataka, pečemo ga jednu do tri minute (ovisno o debljini tijesta), toliko da na njemu bude vidljiv trag rešetaka. Nakon tri minute, hvataljkom primimo tijesto, okrenemo ga i premjestimo na indirektnu zonu roštilja. Namažemo ga s pelatima i obložimo dodacima, ali ne pretjerujemo - ako pizzu previše obložimo, neće se dobro ispeći. Pizzu pečemo na roštilju sa zatvorenim poklopcem tri do pet minuta - dok se sir ne rastopi, a rubovi pizze lijepo potamne.

Tečaj €/kn: 7,53450Dodano!

U košaricu