- Ukupno:40 minuta
- Vrijeme pripreme:10 minuta
- Vrijeme pečenja:30 minuta
- Način pečenja:direktni, visoka temperatura
SASTOJCI
- 8 osoba
- 1,5kg file lososa s kožom
- 6 žlica maslinovog ulja
- 5 sjeckanih režnja češnjaka
- šaka svježe nasjeckanog kopra
- 2 žličice soli
- 1 žličica grubo mljevenog crnog papra
- 1 žličica limunove korica
PRIPREMA
Cedrovu dasku namočimo 1-2 sata u vodu. Najlakši način je napuniti s vodom veći pleh, staviti dasku, dasku pritisnuti kamenom ili nečim težim da daska bude POTOPLJENA U VODI.
U maloj zdjeli izmješati maslinovo ulje, češnjak, kopar, sol, papar i limunov koricu. Mješavina se utrljava u file lososa.
Roštilj pripremimo za pečenje na izravan način na temperaturi od 240 ° C. Stavite na roštilj natopljenu cedrovu daščicu. Kada se daska počne dimiti i čuje se lagano pucketanje, okrenite dasku i položite filet na dasku s kožom nadolje.
Pecite sa zatvorenim poklopcem 15 minuta, da meso omekša i da ga lagano odvojimo sa kože prije posluživanja. Pečemo file bez okretanja.
Kada je losos pečen, narežite na 8 komada i poslužite prekriveno kriškama limuna.