Odlični preljevi za meso na roštilju

Podijeli sa prijateljima


Za dulje pečenje većih komada mesa potrebni su nam preljevi, pomoću kojih tijekom pečenja vlažimo meso. Preljev sprječava isušivanje mesa tijekom pečenja, a meso poprimi izvrstan okus i izgled.

Glazura od smeđeg šećera



Upotreba: perad, svinjetina

Količina: 240 ml

Sastojci:
  • 67 g smeđeg šećera
  • 3 žlice jabučnog octa
  • 3 žlice vode
  • 1 žlica krupne soli
  • ½ žličice mljevenog crnog papra
  • 3 žlice neslanog maslaca

U manjoj tavici pomiješamo šećer, ocat, vodu, sol i papar te zagrijemo na srednju temperaturu. Zatim tavicu maknemo s vatre i dodamo maslac te miješamo dok se ne rastopi. Koristimo još toplu glazuru ili je pospremimo u hladnjak do 2 tjedna (prije sljedeće upotrebe ponovo je zagrijemo).

Balzamična glazura od limuna



Upotreba: teletina, piletina, puretina, voće

Količina: 120 ml

Sastojci:
  • 120 ml bijelog balzamičnog octa
  • 120 ml bijelog vina
  • 2 žlice svježe cijeđenog limuna
  • 1 žličica šećera

Sve sastojke stavimo u manju tavicu i zagrijemo na visokoj temperaturi. Umak mora kipjeti 5 minuta dok se ne zgusne. Čuvamo ga u staklenoj, hermetički zatvorenoj posudi do 7 dana.

Galazura od đumbira



Upotreba: riba, piletina, školjke

Količina: 120 ml

Sastojci:
  • 60 ml đumbira
  • 60 ml bijelog vinskog octa
  • ½ čajne žličice krupne soli
  • ¼ žličice grubo mljevenog papra
  • 1 nasjeckani češanj češnjaka

Sve sastojke dobro pomiješati i čuvati u hladnjaku, u hermetički zatvorenoj staklenoj posudi najduže 2 tjedna.

Glazura od ruma sa ananasom



Upotreba: riba, piletina, školjke

Količina: 180 ml

Sastojci:
  • 120 ml ruma Malibu
  • 60 ml soka od ananasa
  • 1 ½ žlice melase
  • 1 žlica soka limete
  • ½ žličice ljutog umaka
  • ½ žličice mljevenog kardamoma
  • prstohvat krupne soli
  • prstohvat mljevenog pimenta
  • 85 g na kockice narezanog neslanog maslaca

Pomiješamo sve sastojke osim maslaca i zagrijemo u manjoj posudi. Pustimo da kipi, dok ne iskipi polovica glazure. Tada posudu maknemo s vatre, dodamo maslac i miješamo dok se ne rastopi. Glazuru upotrijebimo toplu ili je čuvamo u hladnjaku do 2 dana.










Dodano!

U košaricu