Pet salamura koje morate iskušati

Podijeli sa prijateljima


Salamura od jabuke i kadulje



Upotreba: piletina, puretina, patka, divljač

Količina: 1000 ml

Sastojci:
  • 360 ml soka od ananasa
  • 60 ml ruma ili votke
  • 2 žlice krupne soli
  • 1 žlica dimljene paprike

Sve sastojke izmiješamo i upotrijebimo odmah.

Salamura od korijandera i tekile



Upotreba: teletina, svinjetina, piletina, puretina, riba, školjke

Količina: 600 ml

Sastojci:
  • 60 g sjemenki korijandera
  • 2 žlice krupne soli
  • 1 žličica grubo mljevenog papra
  • 1 žlica smeđeg šećera
  • sok ili ribana korica jednog limuna
  • 2 žlice nasjeckanog svježeg korijandera
  • 60 ml tekile
  • 360 ml vode

Zagrijemo manju tavu i u njoj prepržimo sjemenke korijandera (cca 30 sekundi). Zatim ih sameljemo i istresemo u veću posudu. Dodamo ostale sastojke i miješamo, dok se sol i šećer ne otope.

Salamura od borovice



Upotreba: teletina, slanina, patka, divljač

Količina: 350 ml

Sastojci:
  • 2 žlice usitnjenih bobica borovice
  • manji sitno nasjeckan feferon
  • 1 žlica krupne soli
  • 2 žlice javorovog sirupa
  • 1 žlica jabučnog octa
  • 240 ml vode
  • 60 ml džina

Sve sastojke dobro pomiješamo i upotrijebimo

Salamura od limuna i origana



Upotreba: svinjetina, piletina, puretina, govedina, teletina

Količina: 600 ml

Sastojci
  • 240 ml vruće vode
  • 3 žlice krupne s soli
  • 2 žlici šećera
  • 240 ml hladne vode
  • sok i kora 2 limuna
  • 60 ml svježeg nasjeckanog origana
  • 2 žlice nasjeckane svježe mente
  • 3 nasjeckana češnja češnjaka
  • 1 ½ žličica mljevenog kumina
  • 1 žličica mljevenog crnog papra

U vrućoj vodi miješamo šećer i sol dok se ne otope. Dodamo preostalu vodu i sve sastojke te upotrijebimo.

Kubanska salamura



Salamura ugodnog kiselog okusa savršena je uz svinjetinu.

Upotreba: svinjetina

Količina: 1 l salamure za ½ kg mesa

Sastojci:
  • ½ l vode
  • ½ l svježeg soka od naranče žlice nejodirane soli
  • 3 usitnjena češnja češnjaka
  • 2 žlice nasjeckanog korijandera
  • 2 limete
  • 2 žlice naribane narančine kore
  • 1 žličica usitnjenih sjemenki kumina

Miješamo vodu, sok od naranče i sol, dok se sol ne otopi. Dodamo ostale sastojke i upotrijebimo.










Dodano!

U košaricu