Pravilna priprema mješavine začina za utrljavanje

Podijeli sa prijateljima


Trebamo infuziju okusa, i to odmah? Za to je najbolje upotrijebiti mješavinu začina za utrljavanje. Možemo je pripremiti u nekoliko minuta a za samo nekoliko sekundi, nanesemo je na odabrani komad mesa, ribe ili povrća. Začini utrljani u meso daju mu intenzivniji okus a na roštilju se zapeče u ukusnu hrskavu zlatno-smeđu koricu. Mješavinu začina možemo kupiti ili jednostavno pripremiti sami.
Najbolje je svježe pripremljena mješavina začina. Možemo je pripremiti u većoj količini i držati u hladnjaku, u staklenoj posudi 6 do 8 mjeseci. Sami je lako pripremimo, pri čemu možemo upotrijebiti vlastitu maštu, ali se moramo držati osnovnih načela-svaka mješavina mora sadržavati sol, šećer i ljute začine.

  1. Sol je osnova svake mješavine, prodire u meso i poboljša arome ostalih začina.
  2. Šećer uravnotežuje slanoću sa ostalim začinima, na roštilju se rastopi i pomogne da dobijemo lijepu hrskavo zapečenu koricu.
  3. Začini su ti koji određuju okus. Pri njihovu odabiru možemo biti kreativni, možemo isprobati razne kombinacije i pripremiti mješavinu koja nam najbolje odgovara.
  4. Preporuča se upotreba ljutih začina. Papar, chili, češnjak...oštrina se slaže s mesom, a količinu odredimo prema vlastitom ukusu.

Kada utrljavamo začine?
Meso začinimo kratko vrijeme prije početka pečenja, kako bi bolje upilo arome - mješavina mesnih sokova i začina čini bolji okus i hrskavu koricu. Ne smijemo ih utrljati prerano, kako mješavina šećera i soli ne bi povukla vlagu iz mesa, zbog čega bi meso bilo možda ukusnije ali suho.U meso utrljamo začine 15 minuta do 24 sata prije pečenja, što ovisi o veličini komada mesa kojeg pečemo:

  • 15 minuta prije pečenja - meso za ražnjiće,
  • 30 minuta prije pečenja – odreske, pileća prsa,
  • 30 do 90 minuta prije pečenja – pečenku, cijelo pile,
  • 2 do 24 sata prije pečenja – svinjska rebra, odojak, janjeći but.

Za kilogram mesa trebamo 3 do 4 žlice mješavine začina. Kod pripreme većih komada mesa, začine stavimo u vrećice sa zip zatvaračem, te ih držimo u hladnjaku. Sat prije pečenja izvadimo ih iz hladnjaka i pričekamo, da se meso zagrije na sobnu temperaturu.Dodano!

U košaricu