GARANCIJA CIJENE. →

Priprema hamburgera na roštilju?

Podijeli sa prijateljima


Tajna dobrog hamburgera je mast. Bez nje je hamburger nešto zdraviji, ali i suh, meso se drobi, okus je mnogo slabiji. Dobar hamburger u svom sastavu treba oko 20% masti. To je vezivno tkivo koje osigurava da je hamburger ukusan i sočan. Mast ima svoj okus, također prenosi i intenzivira druge okuse mesa i začina kao i aromu dima.

Koraci do hamburgeraPravo mesoZa hamburger najbolje je koristiti svježe mljeveno meso (s dovoljno masnoće naravno). Na dan pečenje mesara zamolite da vam samelje dobar komad goveđe plećke i ako je potrebno doda malo slanine ili drugog oblika masti - u mesu treba biti približno 20% masti.

Priprema mesa
Meso istresemo u veću posudu. Uz blago okretanje, ravnomjerno ga začinimo soli i paprom. Meso ne stiskamo - što ga više obrađujemo i okrećemo, to više postaje tvrdo, a time dobivamo i tvrđe hamburgere. Masu začinimo prema ukusu, možemo dodati od sjeckanog luka, drobljenog češnjaka do mljevenih začina (korijander, kumin, čili ...), svježih začina, senf, sir ... Ukratko, naš ukus i mašta diktira kako ćemo začiniti masu.

Oblikovanje hamburgeraZačinjeno meso s mokrim rukama podijelimo na jednake loptice, zatim oblikujemo hamburgere, tako da su na rubovima debeli približno 2 cm, u sredini približno 1cm. Kada napravimo hamburger željene veličine, prstom pritisnemo na sredini, da dobijemo udubljenje. Srednje udubljenje nestaje tijekom pečenja - meso se skupi i 'povuče' prema sredini i dobivamo ravnomjernu, ravnu polpetu. Bez srednjeg udubljenja hamburgeri su neprijatno grbavi. Za posebno sočne hamburgere u sredinu mesa utisnemo komad maslaca.

Prije pečenja hamburgere stavimo u hladnjak
Dok ostale vrste mesa moraju imati, prije nego što ih stavimo na vrući roštilj, sobnu temperaturu, hamburgere prije pečenja držimo u hladnjaku. Tako ostaju kompaktni u obliku polpeta i potpuno sočni.

Roštilj mora biti vrućiPrije pečenja roštilj zagrijemo na srednju ili visoku temperaturu (200 do 260 stupnjeva), očistimo ga i nauljimo rešetku. Tijekom pečenja ga zatvorimo, da se meso peče s obje strane, zbog zarobljene vlage i temperature pečenje je brže. Tijekom pečenja iz hamburgera kaplje vruća mast, koja se kod otvorenog roštilja zapali, kod zatvorenog roštilja je zbog nedostatka kisika i vlage manje paljenja.

Okretanje hamburgera tijekom pečenja
Pravi hamburger je izvana lijepo pečen, s jasno vidljivim tragovima rešetke, a unutrašnjost je malo crvenkasta. Ako meso previše okrećemo, postane tvrđe i suho. Kada ga stavimo na rešetku, pričekamo nekoliko minuta, zatim ga okrenemo. Vrijeme pečenja ovisi o stupnju zapečenosti, koju želimo. Za zapečenost rare pečemo 2 minute sa svake strane, za medium rare 3 minute, za medium 4 minute i za zapečenost well done 5 minuta sa svake strane. Hamburgere ne okrećemo prebrzo - ako na donjoj strani još nije zapečen, kod okretanja se meso prima za rešetke.

Bez igranja s lopaticom
Neki majstori roštilja (koji još nisu Kraljevi roštilja) za vrijeme pečenja s lopaticom za roštilj veselo pritišću hamburgere na rešetke. S tim postižu samo to, da sokovi u hamburgeru isteku između rešetaka na ugljen, a meso postane suho i manje ukusno.

Hamburgeri nakon pečenja trebaju odstajati
Nakon pečenja hamburgeri trebaju odstajati 5 do 10 minuta. U tom vremenu se proces kuhanja u mesu nastavlja, sokovi, koji se za vrijeme pečenja nakupe ispod kore hamburgera prerasporede se po cijelom hamburgeru i na taj način osiguraju potpunu sočnost mesa.
Tečaj €/kn: 7,53450Dodano!

U košaricu