Priprema hamburgera na roštilju?

Podijeli sa prijateljima


Tajna dobrog hamburgera je mast. Bez nje je hamburger nešto zdraviji, ali i suh, meso se drobi, okus je mnogo slabiji. Dobar hamburger u svom sastavu treba oko 20% masti. To je vezivno tkivo koje osigurava da je hamburger ukusan i sočan. Mast ima svoj okus, također prenosi i intenzivira druge okuse mesa i začina kao i aromu dima.

Koraci do hamburgera



Pravo meso



Za hamburger najbolje je koristiti svježe mljeveno meso (s dovoljno masnoće naravno). Na dan pečenje mesara zamolite da vam samelje dobar komad goveđe plećke i ako je potrebno doda malo slanine ili drugog oblika masti - u mesu treba biti približno 20% masti.

Priprema mesa
Meso istresemo u veću posudu. Uz blago okretanje, ravnomjerno ga začinimo soli i paprom. Meso ne stiskamo - što ga više obrađujemo i okrećemo, to više postaje tvrdo, a time dobivamo i tvrđe hamburgere. Masu začinimo prema ukusu, možemo dodati od sjeckanog luka, drobljenog češnjaka do mljevenih začina (korijander, kumin, čili ...), svježih začina, senf, sir ... Ukratko, naš ukus i mašta diktira kako ćemo začiniti masu.

Oblikovanje hamburgera



Začinjeno meso s mokrim rukama podijelimo na jednake loptice, zatim oblikujemo hamburgere, tako da su na rubovima debeli približno 2 cm, u sredini približno 1cm. Kada napravimo hamburger željene veličine, prstom pritisnemo na sredini, da dobijemo udubljenje. Srednje udubljenje nestaje tijekom pečenja - meso se skupi i 'povuče' prema sredini i dobivamo ravnomjernu, ravnu polpetu. Bez srednjeg udubljenja hamburgeri su neprijatno grbavi. Za posebno sočne hamburgere u sredinu mesa utisnemo komad maslaca.

Prije pečenja hamburgere stavimo u hladnjak
Dok ostale vrste mesa moraju imati, prije nego što ih stavimo na vrući roštilj, sobnu temperaturu, hamburgere prije pečenja držimo u hladnjaku. Tako ostaju kompaktni u obliku polpeta i potpuno sočni.

Roštilj mora biti vrući



Prije pečenja roštilj zagrijemo na srednju ili visoku temperaturu (200 do 260 stupnjeva), očistimo ga i nauljimo rešetku. Tijekom pečenja ga zatvorimo, da se meso peče s obje strane, zbog zarobljene vlage i temperature pečenje je brže. Tijekom pečenja iz hamburgera kaplje vruća mast, koja se kod otvorenog roštilja zapali, kod zatvorenog roštilja je zbog nedostatka kisika i vlage manje paljenja.

Okretanje hamburgera tijekom pečenja
Pravi hamburger je izvana lijepo pečen, s jasno vidljivim tragovima rešetke, a unutrašnjost je malo crvenkasta. Ako meso previše okrećemo, postane tvrđe i suho. Kada ga stavimo na rešetku, pričekamo nekoliko minuta, zatim ga okrenemo. Vrijeme pečenja ovisi o stupnju zapečenosti, koju želimo. Za zapečenost rare pečemo 2 minute sa svake strane, za medium rare 3 minute, za medium 4 minute i za zapečenost well done 5 minuta sa svake strane. Hamburgere ne okrećemo prebrzo - ako na donjoj strani još nije zapečen, kod okretanja se meso prima za rešetke.

Bez igranja s lopaticom
Neki majstori roštilja (koji još nisu Kraljevi roštilja) za vrijeme pečenja s lopaticom za roštilj veselo pritišću hamburgere na rešetke. S tim postižu samo to, da sokovi u hamburgeru isteku između rešetaka na ugljen, a meso postane suho i manje ukusno.

Hamburgeri nakon pečenja trebaju odstajati
Nakon pečenja hamburgeri trebaju odstajati 5 do 10 minuta. U tom vremenu se proces kuhanja u mesu nastavlja, sokovi, koji se za vrijeme pečenja nakupe ispod kore hamburgera prerasporede se po cijelom hamburgeru i na taj način osiguraju potpunu sočnost mesa.










Dodano!

U košaricu