Priprema janjećih kotleta na roštilju

Podijeli sa prijateljima


Janjetina može biti odlično meso za roštilj, prvenstveno meso mladih životinja jer je ravnomjerno mramorirano (ispresijecano sa masnoćom), pa je pečeno mekano i sočno. Ne zahtjeva previše začina, jer je izraženog okusa, posebno meso onih životinja koje su se hranile ispašom, bogatom biljem, ili onima koji su pasle blizu mora. Komade solimo, zapaprimo, dodamo malo češnjaka i ružmarina i stavimo na roštilj.

Pravilno pečenje janjećih kotletaJanjeći kotleti su vrlo ukusni i vizualno atraktivni (pojedinačni ili formirani u krunicu), moramo isprobati i pečenje cijelog janjećeg bedra, a najveći avanturisti među kraljevima roštilja neće se prestrašiti niti pečenja cijelog janjeta.

Odabir pravih kotleta
Prvi korak je odabir pravih kotleta. Kotleti poprečnog dijela janjeta su bogati mišićnim tkivom, a također i mašću. Budući da janjetinu pečemo do stupanja pečenosti rare ili medium rare, to je problem, jer se mast tokom pečenja ne otopi dovoljno, pa je meso žilavo i premasno. Pečeni kotleti središnjeg djela su izvrsnog okusa ali sadrže premalo mesa. Idealni su kotleti stražnjeg dijela životinje, koji imaju više mesa, odličnu mramoriranost, a pečeni su ukusni, mekani i vrlo sočni.

Priprema za pečenjeAko pečemo pojedinačne kotlete, njihova debljina od 3 do 4 centimetra je idealna za pečenje, jer omogućuje lijepo zapečenu koru i sočnu, roze sredinu. Masnoću na vanjskom dijelu kotleta odstranimo dok masnoća unutar mesa daje osobit okus i sočnost kotleta. Meso posolimo, zapaprimo i ostavimo 30 do 40 minuta na sobnoj temperaturi, zatim ga stavimo na zagrijani roštilj.

Priprema roštilja
Za pečenje trebamo dvije toplinske zone, zato roštilj dobro pripremimo. Kod roštilja na ugljen, ugljen istresemo na jednu stranu roštilja, kod plinskih roštilja isključimo bočni plamenik. Vrući roštilj očetkamo i nauljimo papirnatim ručnikom.

Pečenje pojedinačnih kotletaPojedinačne kotlete stavimo na dio roštilja s nižom temperaturom. Pokrijemo ih aluminijskom posudicom (koja hvata toplinu i ravnomjerno peče kotlete). Kad dosegnu unutarnju temperaturu 48 stupnjeva, premjestimo na nekoliko minuta na vrući dio roštilja kako bi se zapekao vanjski dio. Kada ih skinemo s roštilja, ostavimo ih da odstoje nekoliko minuta. Kotleti su najbolji ako su pripremljeni do stupnja pečenosti rare ili medium rare (unutarnja temperatura mesa 52 do 55 stupnjeva).

Pečenje kotleta u komaduPečemo ih nekoliko minuta na jakoj vatri na sve tri mesnate strane, pomažemo si rešetkom za meso. Kada postignemo jednakomjernu zapečenost, premjestimo kotlete na hladniji dio roštilja dok se ne ispeku do kraja (20 do 25 minuta ukupnog pečenja). Također ih možemo oblikovati u krunu i peći indirektno - sredina rešetke nema direktnu toplinu (ugašen srednji plamenik, ugljen raspoređen na strane roštilja). Krunu kotleta postavimo na sredinu rešetke i pečemo 20 do 25 minuta, dok ne postignemo 52 do 55 stupnjeva unutarnju temperature mesa.


Dodano!

U košaricu