Priprema komada pileta na roštilju
Nejc PEŠEC Podijeli sa prijateljima 
Priprema pilećeg mesa na roštilju je još jedna zagonetka, koju mora riješiti svaki pravi kralj roštilja. Piletinu možemo peći bez kože i kostiju ili s njima, možemo peći komade ili cijelo pile, sve na različite načine.
Sami komadi pileta (prsa) su najzahtjevniji za pečenje - radi niske količine masti i nježnosti mesa, između pravilno pečenog, sočnog pileta i suhog, gumenastog, dijeli nas samo nekoliko minuta pečenja. Moramo znati, da je vrijeme pripreme dijelova pileta bez kostiju značajno kraće od pripreme jednakih dijelova s kostima.
Priprema mesa
Kada pečemo komade mesa pazimo da su iste debljine, posebno prsa mogu biti problematičnog oblika (deblja na sredini, tanja na rubovima). Takve komade moramo istući prije pečenja. Prsa stavimo u prozirnu vrećicu i istučemo s kuhinjskim batom za meso na debljinu od barem 2 cm. Previše istučeno meso tokom pečenja izgubi previše vlage i manje je sočno. Za veću sočnost, meso pola sata namačemo u slanoj vodi.
Preporučujemo:
18,90 €
32,50 €
13,50 €
23,50 €
39,90 €
86,90 €
26,40 €
122,90 €
Priprema roštilja
Roštilj upalimo i zagrijemo ga na srednju temperaturu (190 do 230 stupnjeva). Na toj temperaturi postižemo lijepo smeđe zapečeno meso sa sočnom sredinom, viša temperatura prebrzo suši meso, niža ne razvija pravilno zapečenu koru. Rešetke ostružemo s četkom za roštilj i obrišemo papirnatim ručnikom, namočenim u ulje.
Pečenje komada pileta bez kostiju
Pileća prsa i odresci trebaju samo nekoliko minuta pečenja sa svake strane kako bi dobili lijepo zapečenu vanjštinu i pravilno pečenu sredinu. Približno 8 minuta pečenja je više nego dovoljno. Zatim provjerimo da li je meso pečeno - odrežemo komadić ili koristimo termometar. Unutarnja temperatura mesa treba biti od 62 do 65 stupnjeva. Prije nego mesno stavimo na tanjur, neka odstoji nekoliko minuta.
Pečenje komada pileta s kostima
Pečenje krila, pilećih prsa s kostima ili bataka traje 20 do 40 minuta. Za najbolje rezultate pečenja pripremimo dvije temperaturne zone roštilja. Počnemo s pečenjem na indirektnoj toplini, posljednjih nekoliko minuta pečemo na direktnoj vatri kako bi dobili hrskavu koru.
Tečaj €/kn: 7,53450