BLACK FRIDAY. →

Priprema škampi na roštilju

Podijeli sa prijateljima


Pečenje škampi na roštilju je pravi izazov čak i za iskusne kraljeve roštilja. Vrijeme pečenja je vrlo važno u pripremi škampi. Ako zakasnimo 10 sekundi, dobijemo umjesto sočnog škampa, bogatog aromom dima, gumu za žvakanje s okusom škampa.

Pečenje školjki i rakova zahtijeva našu punu pažnju - jer oni nemaju unutarnji kostur, pa njihovo meso sadrži više vezivnog tkiva kolagena. To čini meso bogatije okusom, ali otežava pečenje - tkivo se može brzo skupiti i stvrdnuti i meso postane gumenasto.

Škampi su spremni, kada oklop repa potpuno promijeni boju u ružičastu ili crvenu, a meso otvrdne i dobije biserno bijelu boju. Tijekom pečenja, moramo žrtvovati nekoliko škampa i zarezati ih, kako bi utvrdili kada su pečeni.

U pripremi škampi pravo pečenje je brzo pečenje. Vrijeme pečenja ovisi o njihovoj veličini (3 do 6 minuta), a pečemo ih uvijek na srednjoj direktnoj temperaturi.

Priprema škampi za pečenje

Zarežemo u oklop škampi i odstranimo crnu nit na leđima. Ovaj zarez na leđima je odlično mjesto za nanošenje začina - oklop škampa sprječava marinadama i začinima pristup mesu škampa. Škampi ponekad imaju karakterističan miris, koji ne mora nužno značiti da su pokvareni - najvjerojatnije je miris posljedica joda, koji je sastavni dio planktona, kojim se škampi hrane. Mirisa se riješimo tako, da škampe namočimo u vodu, u koju dodamo nekoliko žlica sode bikarbone. Nakon deset minuta škampe operemo i spremni su za pečenje.

Oljušteni ili neoljušteni škampi?Ako želimo bolji (prvenstveno pravi) okus škampi, onda su pravi izbor škampi sa ljuskom. Ona okus i sokove zadržava u mesu i štiti ga od izravne vatre. Prije pečenja ljusku namažemo sa masti - tijekom pečenja se iz ljuske u meso oslobađaju u masnoći topljive vanjske ljuske, koje obogaćuju aromu mesa. Ako prije pečenja škampima uklonimo nit na leđima i na tom ih mjestu odgovarajuće začinimo biti ćemo još zadovoljniji rezultatom pečenje. Loša strana neoljuštenih škampi je naravno čišćenje ljuske ...

Oljušteni škampi se na vatri karameliziraju, meso je bolje zapečeno, a okus marinada je izraženiji. Takvi škampi su izvrsni za salate, sendviče i tjestenine.

Ražnjići od škampiRažnjići su odlično pomagalo za praktično i brzo pečenje škampi (očišćenih naravno). Budući da je vrijeme pečenja škampi vrlo važno, nemamo vremena okretati svaki repić pojedinačno, zato koristimo ražnjiće od nehrđajućeg čelika, također mogu biti drveni, koje prije upotrebe najmanje jedan sat natapamo u vodi, da se tijekom pečenja ne zapale.

U pripremi ražnjića želimo se riješiti 'plesno' raspoloženih škampi - ako ih nabodemo kroz sredinu, tijekom okretanja ražnjića vrte se na sve strane i otežavaju nam okretanje. Izaberemo jedan od sljedećih načina pripreme ražnjića.

  1. Škampe nabodemo po dužini.
  2. Škampe nabodemo dva puta.
  3. Škampe nabodemo na dva ražnjića.


Sva tri načina djeluju, razlika je u završnom obliku pečenih škampa. Pri nabadanju pazimo da ostavimo nešto prostora između pojedinih škampa - tako se peku brzo i ravnomjerno.

Ako želimo više zapečenu vanjštinu, na ražnjiće ih nabadamo tako, da tijesno prianjaju jedni uz druge. Takve ražnjiće možemo peći koju minutu duže. Iako je vanjština malo više pečena, meso neće izgubiti sočnost.

Džepići od škampa na roštilju
Ako volimo posebno sočne škampe, pripravljamo ih zamotane u foliju. Škampe oljuštimo, odstranimo crnu žilu na leđima, operemo ih i osušimo papirnatim ručnikom.

Na foliju stavimo škampe, maslac ili maslinovo ulje, umak i začine po želji i povrće i foliju savijemo u džepić. Savitak treba biti labav (da se od akumulirane pare ne raspukne) i što više nepropustan (da ne izgubimo sokove).

Džepić pečemo 5 minuta na srednjoj temperaturi i tijekom pečenja ga ne okrećemo. Kada ga skinemo s roštilja, u foliji zarežemo približno 2 cm dugi otvor i ostavimo 2 minute, da kroz njega ispari nakupljena para. Džepić poslužimo na tanjuru ili u foliji.

Kada su škampi pečeni?Ako repovi škampa imaju oblik slova C, pečeni su kako treba.

Ako repovi škampa imaju oblik slova O, prepečeni su, zato ponovimo vježbu.

Škamp u ljusci primimo za glavu i držimo ga vodoravno s nogama prema gore. Rep škampa potegnemo prema dole, pustimo, a ako rep skoči natrag, škamp je pečen.
Tečaj €/kn: 7,53450Dodano!

U košaricu