Priprema školjki na roštilju

Podijeli sa prijateljima


Školjke pečemo na direktnoj temperaturi. Svježe zatvorene školjke natapamo u slanoj vodi 30 do 60 minuta. Zatim ih operemo, uklonimo svu prljavštinu i prije pečenja odrežemo bisusne niti (bradu). Očišćene stavimo na roštilj. Tijekom pečenja se peku u vlastitoj tekućini, koji se pretvara u paru i s vremenom otvori školjku. Kada se školjka otvori, pečena je. Školjke koje se ne otvore, bacimo.

Za pečenje koristimo samo zatvorene školjke. Ako je neka školjaka djelomično otvorena, kvrcnemo je prstom. Ako se odmah zatvori, možemo je pojesti, inače je bacimo.

Ako uspijemo nabaviti kamenice, isto tako ih pokušamo pripremiti na roštilju. Prvo ih operemo, otvorimo i izvadimo meso, koje položimo na dublju polovicu školjke i (s umakom za kamenice ili bez) stavimo na roštilj na direktnu toplinu. Kad tekućina u školjci zakipi, kamenica je spremna.











Dodano!

U košaricu