GARANCIJA CIJENE. →

Priprema svinjskih kotleta na roštilju

Podijeli sa prijateljima


Priprema dobrih kotleta na roštilju, naravno počinje s odabirom pravog komada svinjetine. Trebamo pravi dio svinjskog karea - kotleti iz ramena sadrže previše masnoće, kotleti iz bočnog dijela su premalo masni i stoga neprikladni za pečenje na roštilju. Kotleti, kakve tražimo, su iz središnjeg dijela svinjskog karea - imaju dobru kombinaciju mišićnog tkiva (okus) i masti i stoga su pogodni za pečenje na roštilju.

Pravi komad je tek pola posla, još trebamo pravu debljinu. Ako su kotleti previše tanki, tokom pečenja se brzo osuše, zato trebamo najmanje 2 cm debele, najbolje rezultate možemo očekivati s debljinom od 3,5 cm.

Prije pečenja svinjetinu natapamo u slanoj vodiPrije pečenja kotlete pola sata ili jedan sat natapamo u slanoj vodi. U tom vremenu sol i šećer u salamuri preoblikuju proteine u mesu, pa meso tijekom pečenja bolje zadržava vlagu. Rezultat je sočniji i ukusniji kotlet.

Nakon namakanja u salamuri kotlete osušimo i začinimo. Začinska mješavina treba sadržati manje soli - kotleti su već slani zbog namakanja u salamuri. Zatim ih 15 do 30 minuta ostavimo na sobnoj temperaturi i pripremimo roštilj.

Pečenje svinjskih kotleta na roštiljuZagrijemo roštilj na najvišu temperaturu, očistimo rešetke i namažemo ih s nauljenim papirnatim ručnikom. Ako su kotleti deblji više od 3 cm, pripremimo dvije temperaturne zone, inače je dovoljna izravna srednja temperatura. Kod debljih kotleta pobrinemo se da su obje strane lijepo pečena s vidljivim tragovima rešetki, zatim ih premjestimo na hladniji dio roštilja i ostavimo da se ispeku do kraja. Kotlete debljine 2 cm pečemo od 10 (medium) do 14 minuta (well done), a deblje kotlete od 14 (medium) do 19 minuta (well done).

Ako masna ovojnica kotleta nije dovoljno zapečena, sa hvataljkama podignemo kotlet i stavimo ga sa masnom stranom na rešetku na 30 do 60 sekundi. Pri tome moramo paziti, da nam se mast ne zapali, jer želimo dobro zapečenu hrskavu masnu koricu, a ne ugljen.

Pečeni kotleti prije posluživanja trebaju odstajati nekoliko minuta
Kotlet, koji je izvrsno pečen, mora imati hrskavu koricu i sočno, blago roza sredinu. To postižemo kada je unutarnja temperatura mesa 65 stupnjeva. Meso pustimo da odstoji 10 minuta kako bi se sokovi ravnomjerno rasporedili a zatim ga poslužimo.
Tečaj €/kn: 7,53450Dodano!

U košaricu