Priprema svinjskih rebara na roštilju

Podijeli sa prijateljima


Priprema svinjskih rebra je definitivni test, koji određuje, da li smo pravi kralj roštilja ili tek učenik. Naš cilj je pripremiti rebara tako meka, da meso samo pada s kosti, i tako sočno, da se topi u ustima. U pripremi takvih rebara imamo mnogo izazova - od kupnje pravog komada rebra do pravilne začinjenosti, umaka, načina pečenja i strpljenja. Priprema rebara zahtijeva svoje vrijeme i hedonisti će odvojiti 10 i više sati za pečenje na niskim temperaturama, koje iz komada svinjskih rebara izvuku najviše kulinarskog užitka.

Odabir pravog komada rebra
Prvo odlučimo, da li ćemo pripremati sa t. i. baby ribs (leđni dio rebra), koja su manja, s mekšim mesom, ili spare ribs (trbušni dio rebra), koja su veća, mesnatija, i malo tvrđa, zato je potrebno dulje vrijeme pečenja. Izaberemo rebra s vidljivim slojem masti, koja je ravnomjerno raspoređena po cijeloj duljini rebara. Idealan komad rebara je kada su sva rebra jednake duljine, svako rebro ima istu količinu mesa i ravnomjernu izmiješanost masti i mišićnog tkiva.

Priprema rebara za roštiljPrvo moramo ukloniti membranu s unutarnje strane rebra - tvrdu kožu, koja začinima blokira put do mesa i time osiromaši okus rebra. Oštrim nožem pažljivo zarežemo pod membranu, tako da je možemo primiti s papirnatim ručnikom i pažljivo je izvučemo. Uz malo sreće tako ćemo brzo ukloniti cijelu membranu. Zatim odrežemo moguće viseće komade masti ili mesa s rebara i rebra su spremna za začinjavanje. Natrljamo meso i rebra ostavimo na sobnoj temperaturi 45 minuta, a za to vrijeme pripremimo roštilj.

Priprema roštilja
Za pečenje rebara trebamo indirektno pripremljen roštilj s aluminijskom posudom za vodu koja pomaže ujednačiti temperaturu, a za savršenu pripremu rebara na roštilju trebamo smoker - vrsta roštilja na ugljen, koji omogućuje višesatno dimljenje na približno 100 stupnjeva ili Kamado Joe keramički roštilj, On naime omogućuje pečenje na vrlo niskim temperaturama. Roštilj zagrijemo na odgovarajuću temperaturu za pečenje i pripremimo drveno iverje. Za slađi okus odaberemo voćno iverje, iverje hickory i mesquito daju oštriji okus, zato ih koristimo u manjim količinama.

Pečenje rebraPečenje se odvija u tri faze - dimljenje, pečenje u foliji i završno pečenje na roštilju. Rebra stavimo na roštilj i nekoliko sati ih dimimo. Pazimo na temperaturu i redovito dodajemo ugljen i drveno iverje - tijekom prve polovice pečenja trebamo konstantan dim, koji proizvodi natopljeno drveno iverje. Povremeno rebra namažemo s pripremljenim umakom za ovlaživanje (može biti samo sok od jabuke s malo octa ili smjesa vode i začina, koje smo utrljali u meso, sa malo octa) kako se meso ne bi isušilo.

20 minuta prije kraja pečenja na rebra s kistom za hranu nanesemo umak i stavimo ih nazad na roštilj. Ako želimo stvarno mekana rebra, namažemo ih umakom i umotamo u dva sloja aluminijske folije i tako umotana pečemo od pola do jednog sata. Zatim odstranimo foliju, još jednom namažemo umakom i pečemo još pola do jednog sata.

Kada su rebra pečenaPečena rebra imaju lijepo zapečenu koru, ugodan miris, kosti na boku strše iz mesa i brzo se odvajaju. Za završni ispit podignemo rebra i pokušamo jedan kraj rebra približiti drugom - savijemo ih u obliku slova U. Ako ih možemo lako saviti i ako meso na sredini pukne, rebra su pečena.


Dodano!

U košaricu