Upotreba salamure kod pripreme mesa na roštilju

Podijeli sa prijateljima


Svaki Kralj žara zna, da meso s roštilja mora biti meko, sočno i hrskave korice. Mekoća i sočnost posljedica su masnoće u mesu, zato su za roštilj najbolje masnije vrste mesa. Što ako želimo peći veće komade manje masnog mesa, kao što su purica ili svinjska rebra? Često su takvi komadi s roštilja suhi, zbog čega lako izgubimo svoj ugled Kralja žara. Dakle, potrebna nam je salamura.

Salamura daje okus, mekoću i skraćuje vrijeme pečenja. Zašto? Jer transformira proteine u mesu kako bi bolje zadržavali vlagu tijekom pečenja. Proteinske veze se u salamuri otpuste i oblikuju mrežu, koja tijekom pečenja čuva vlagu i okus.

Što je to salamura?
Tekućina sa soli i začinima. Jednostavna salamura sastoji se od 3 žlice soli i 3 žlice šećera na 1l vode, što je dovoljno za ½ kg mesa. Salamuri dodamo začine prema ukusu (kumin, cimet, timijan, ružmarin, origano itd.) Dio vode možemo nadomjestiti jabučnim sokom, pivom, octom ili sokom citrusa (zbog svoje kiselosti skraćuju vrijeme soljenja), narezano povrće, vezice začina, ukratko: sve što aromatizira prema vlastitom ukusu.

Kako pripremiti salamuru?
Zakuhamo vodu, dodamo sol, šećer i začine i pričekamo, da se mješavina ohladi na sobnu temperaturu. Uronimo meso i stavimo u frižider. Nakon određenog vremena soljenja, meso dobro operemo u čistoj vodi, da odstranimo preostalu sol s površine mesa, zatim ga dobro posušimo i pripremimo za pečenje.

Vrijeme soljenja
Vrijeme soljenja ovisi o veličini mesa - od 2 sata do cijelog dana. Cijelo pile zahtijeva npr. 5 sati, cijeli puran ili svinjska rebra 12 sati.Dodano!

U košaricu