GARANCIJA CIJENE. →

Vrste goveđih odrezaka pogodne za roštilj

Podijeli sa prijateljima


Za pečenje na roštilju su najbolji oni dijelovi govedina s mišićnim tkivom, koji nisu previše 'radili', tako da je mišićno tkivo mekše, isprepleteno sa slojevima masnoće. Meso s rebara i stražnje strane slabina je najprikladnije za roštiljanje.

Vjerojatno ste pregledavanjem recepata na engleskim stranicama naišli na različite vrste odrezaka i pokušali ste te odreske pronaći kod naših mesara. U receptima se često susreću posebne vrste odrezaka (skirt, flatiron, flank, itd.), nazivi za koje na hrvatskom jednostavno ne postoje pravi izrazi. Predstavit ćemo vam neke od tih odrezaka s najčešće korištenim hrvatskim izrazima.

Rib-eye (bržolni steak)Rib-eye na kosti je za mnoge mesojede ultimativni odrezak. Zahtijevajmo 3,75 centimetara debeli - to je najidealnija debljina za lijepo zapečen karamelizirani odrezak s roza sredinom. Budući da je rib-eye prilično mastan, preporučljivo ga je ispeći na stupnju zapečenosti medium rare ili jače, nedovoljno pečen je premasni.

Filet mignon (plućna pečenka)Ovaj odrezak je najnježniji, nema previše jak okus, zato ga pripremamo i serviramo umotanog u svinjetinu, možemo dodati i kocku biljnog maslaca. Pripremamo ga do stupnja zapečenosti rare ili medium.

New York strip (florentinac bez kosti)Taj ne previše masni komad bez kostiju je lako ispeći. Pripremimo ga najviše do stupnja zapečenosti medium rare, ili će postati previše tvrd.

Porterhouse (florentinac)Taj ne previše masni komad bez kostiju je lako ispeći. Pripremimo ga najviše do stupnja zapečenosti medium rare, ili će postati previše tvrd.

T-boneSličan kao i odrezak porterhouse, i T-bone se sastoji od kostiju i dvije vrste mesa - jedina razlika je u tome, da T-bone ima manji komad file mignona.

Skirt steakSkirt steak je nešto više masni i tvrđi odrezak s donjeg dijela trbuha, koji je pravilno pripremljen mekan i izraženog okusa. Za omekšavanje mesa koristimo marinadu ili salamuru. Pečemo ga najviše do stupnja zapečenosti medium rare, ili meso postaje tvrdo.

Flat iron steakFlat iron odrezak je lijepo mramoriran komad mesa s leđnog dijela. Cijenom je povoljan i odličan za pečenje na roštilju. Isplati ga se marinirati, pripremamo ga do stupnja zapečenosti medium rare. Flat iron je komad mesa, koji je kod nas teško naći, jer mesari leđni dio dobivaju bez kostiju - radi se o komadu, odrezanom ispod plećke.

Flank steak (flam)Flank steak je izdužen, ravan komad mesa, koji se nalazi na trbušnom dijelu goveda. Nešto više masno i tvrđe meso, prije pečenja moramo marinirati i za najbolji rezultat pečemo ih samo do stupnja zapečenosti medium rare.

Sirloin steak (šimbas)Ovi odresci se nalaze u lumbalnom dijelu goveda. Lijepo su mramorirani i odličnog okus, jeftinija verzija tenderloin odreska. Mariniranje nije potrebno, odlični su već s malo soli i papra, pečemo ih do stupnja zapečenosti medim ili medium rare.
Tečaj €/kn: 7,53450Dodano!

U košaricu