GARANCIJA CIJENE. →

Kako mariniramo meso za roštilj?

Podijeli sa prijateljima


Poput salamure i mariniranje poboljša okus mesa, koje je po prirodi suho ili manje izraženog okusa. Marinada obično sadrži kisele sastojke (npr. sok limuna ili ocat), koji razgrađuju proteine u mesu, omekšavaju i vlaže ga.

Što sadrži dobra marinada
Dobra marinada sadrži maslinovo ulje, kiselinu za omekšavanje proteina, (sok citrusa, ocat, vino), luk (češnjak, crveni luk, luk kozjak), svježe ili sušeno začinsko bilje, šećer za ravnotežu okusa i sol da ga pojača. Među najčešće korištenim sastojcima u marinadama se nalaze:Sojin umak
Slaže se sa okusom đumbira, uljem sezama, luka kozjaka i češnjaka.

Crna i bijela vina
Slažu se s maslinovim uljem, nasjeckanim češnjakom, luko i svježim timijanom, ružmarinom, lovorom ili estragonom. Crna vina odgovaraju govedini, divljači i tamnom mesu peradi. Bijela vina više odgovaraju uz svinjetinu, perad, ribe i školjke.

Ljuti začini
Chili, kajenski papar, crni papar, mljeveni crveni papar i tabasco marinadi dodaju potrebnu oštrinu.

Šećeri
Med, melasa, bijeli ili smeđi granulirani šećer dodaju slatkoću mesu, koja se savršeno nadopunjuje s kiselošću i oštrinom ostalih začina.

Ribana korica citrusa
Ribana korica limuna, limete ili naranče zbog svoje aromatičnosti obogate svaku marinadu.

Češnjak
Češnjak, u komadu ili nasjeckan, popravi svaku kiselkastu marinadu.

Senf dijon
Zajedno sa suhim bijelim vinom, maslinovim uljem, limunovim sokom i koricom, te svježim nasjeckanim začinima (peršin, ružmarin, bosiljak, timijan) odličan je u marinadi za piletinu ili ribu.

Priprema marinade
Za mariniranje trebamo približno ½ l marinade za 1 kg mesa. U maslinovo ulje dodamo sjeckane sastojke i dobro pomiješamo.Za mariniranje meso u posudi mora biti potpuno prekriveno marinadom, zato trebamo koristiti posude odgovarajuće veličine (staklene, keramičke ili plastične) koje za vrijeme mariniranja stavimo u hladnjak.

Plastična vrećica je najbolja za mariniranje, jer zbog svoje praktičnosti trebamo manje marinade i manje prostora u hladnjaku. Vrećicu sa mesom dobro zatvorimo i pritisnemo sa svih strana kako bi se marinada dobro rasporedila po mesu, zatim je odložimo u hladnjak i više puta okrenemo.Vrijeme mariniranja
Vrijeme mariniranja ovisi o veličini i vrsti mesa. Da bi marinada imala učinka, trebamo barem 30 minuta. Ribu mariniramo najdulje 1 h, piletinu i svinjetinu do 12 h, govedinu i janjetinu do 24 h. Dulje mariniranje odnosi se na velike komade kompaktnog mesa.

Pečenje mariniranih komada mesa
Pola sata prije pečenja, izvadimo meso iz hladnjaka i iz marinade te pričekamo da dosegne sobnu temperaturu. Prije nego ga položimo na rešetku roštilja, uklonimo s njega eventualno preostale komadiće marinade, kako za vrijeme pečenja mesa ne bi kapalo po ugljenu.
Tečaj €/kn: 7,53450Dodano!

U košaricu