GARANCIJA CIJENE. →

Kako pravilno ispeći kesten

Podijeli sa prijateljima


Za pečenje trebamo visoku temperaturu koja gorku unutrašnjost pretvara u sladak, ukusan zalogaj. Zbog čvrste lupine koja obavija kesten, u procesu pečenja se oslobađa vlaga koja stvara pritisak na vanjsku stjenku. Taj pritisak lako pretvori kesten u mini-projektil, stoga je potrebno kesten prije pečenja prerezati. Netko ih samo probode vilicom, drugi zarežu nožem križ, no nekako se najbolja pokazala tehnika kada ih plitko zarežemo uzdužno sa obje strane. Tako postižemo najlakše guljenje pečenih kestena.


Pri zarezivanju kestena, odvojimo oštećene plodove i one sa sitnim rupicama, također i one koje lako stisnemo prstima (mekane plodove).To su pljesnivi, isušeni kesteni.

Kad kestene zarežemo, namočimo ih u vodu. Tako ćemo omekšati koru i spriječiti nagorenost pri pečenju, a ujedno odstraniti svu nečistoću i prašinu.


Rešetku roštilja zagrijemo na približno 200 stupnjeva, te na nju položimo kestenje. Ukoliko je razmak između rešetki veći od samih kestena, dobro bi bilo upotrijebiti tavu sa rupicama za pripremu. Pečemo 15 minuta, za krupnije plodove dodamo još 2 minute. Pri pečenju je važno da je temperatura konstantna. Svakih 5 minuta kestenje okrenemo ili promiješamo zbog ravnomjernog pečenja, te da nam kora ne pocrni, zagori.


Nakon 15 minuta kesteni su pečeni. U slučaju da nam je sredina ostala sirova, pečenje produžujemo za koju minutu. Pravilno pečeni kesten je rahli, ima sladak okus, a kora se na zarezanim mjestima otvara i odvaja od mesa kestena. Dobro pečeni kesten prije konzumacije umotamo u kuhinjsku krpu, tako će se upariti i malo ohladiti, što će dovesti do lakšeg guljenja i intenzivnijeg okusa. Za to će biti dovoljno 5 minuta.


Tečaj €/kn: 7,53450Dodano!

U košaricu