GARANCIJA CIJENE. →

Najčešće postavljana pitanja o roštilju Kamado Joe

Podijeli sa prijateljima


Koje su razlike između roštilja Kamado Joe i klasičnih roštilja na ugljen?



Prednosti klasičnih roštilja na ugljen
Klasični roštilji na ugljen nude hranu sa pravim okusom roštilja (drva, ugljen) i jeftiniji su, cijena im je od 375 do 3800 kn. Prikladni su za direktno i indirektno pečenje (ako su dovoljno veliki), neki i za dimljenje mesa te ne zauzimaju puno prostora.

Prednosti keramičkih roštilja Kamado Joe
Kamado Joe izrađen je od keramike koja zadržava toplinu puno bolje od metalnih roštilja. Oblik roštilja Kamado Joe bolje zadržava dim i vlagu, a hrana je aromatičnija i sočnija. Vrijeme pripreme za pečenje je 15 minuta, što je polovica vremena potrebnog za pripremu klasičnih roštilja na ugljen. Keramički vodootporni roštilj Kamado Joe ne može korodirati. Vanjski dio klasičnih roštilja se jako zagrije. Vanjski dio Kamado Joe roštilja nema tih problema. Roštilji Kamado Joe su univerzalniji, primjeren za normalno pečenje, dimljenje ili pečenje na izrazito velikim temperaturama (searing).

Kakve su razlike između Kamado Joe roštilja i plinskih roštilja?



U usporedbi sa Kamado Joe roštiljima plinski roštilji su praktičniji - za upotrebu ga samo upalite i zagrijete na željenu temperaturu za nekoliko minuta. Istu temperaturu je jednostavno održavati, a čišćenje je brzo i lako. Roštilj je jeftiniji, a i plin je jeftiniji od ugljena.

Roštilj Kamado Joe pobjeđuje kada je okus u pitanju. Pravi okus roštilja dolazi od dimljenja hrane, koji dolazi od ugljena ili drva. Hrana u plinskom roštilju neće dobiti okus dima (osim ako koristimo čips od drveta).

Plinski roštilji sa tri ili više plamenika zahtijevaju više prostora od roštilja Kamado Joe.

Plinski roštilji lako ostanu bez goriva tijekom pečenja, te će nam hrana ostati sirova. Roštilji Kamado Joe uvijek će dovršiti pečenje.

Plinski roštilji su obično metalni, a metal se grije tijekom pečenja i može izazvati opekline. Keramički roštilji izvana se ne zagrijavaju previše i ne predstavljaju opasnost od opeklina.

Glavni nedostatak metalnih plinskih roštilja je isušivanje hrane - plinski roštilj proizvodi veliku količinu direktne topline, koja isušuje meso. Roštilji Kamado Joe umjesto direktne topline koriste izuzetnu izolacijsku moć keramike, zato za postizanje iste temperature trebaju manje direktne topline od plinskih. Manje direktne topline znači manje isušivanja i sočnije meso.

Što su keramički roštilji Kamado Joe zapravo?



Keramički roštilji Kamado Joe su roštilji napravljeni od keramike. Oblik i materijal omogućuju vrhunsko pečenje koje zadovoljava svakog Kralja žara.

Keramički roštilji Kamado Joe potomci su glinenih posuda, koje su stoljećima ljudi koristili za kuhanje. Arheolozi su najstarije, 3000 godina stare glinene posude pronašli u Kini. Glinena posuda se stoljećima mijenjala i razvijala. Iz gline je nastala keramika a od nje keramički lonci, prethodnici roštilja Kamado Joe. Moderni roštilji Kamado Joe potječu od japanskog keramičkog lonca za kuhanje riže pod nazivom mushikamado. Američki vojnici ovaj su lonac donijeli u Ameriku i tako je nastao vrhunski roštilj Kamado Joe kakvog mi danas poznajemo.

Možete li za roštilje Kamado Joe koristiti brikete ili samo ugljen?



Roštilji Kamado Joe osigurati će vam najbolji mogući gurmanski doživljaj. Pravi okus hrane, pečene na roštilju, dobiti ćete samo uz upotrebu kvalitetnog ugljena napravljenog od tvrđih komada drveta. Takav ugljena je u mogućnosti razviti 400 ili više stupnjeva topline i može održavati nisku temperaturu do 24 sati. Možete ga ugasiti i ponovno upaliti kod sljedećeg pečenja.

Briketi nisu u mogućnosti doseći tako visoke temperature, napravljeni su od mljevenog drveta i raznih primjesa te stvaraju više pepela.

Kako regulirati temperaturu na roštiljima Kamado Joe?



Priprema ugljena

  • Formirajte kup ugljena tako da počinje odmah ispod rupe pri rubu ložišta, a vrh završava neposredno pod rubom vatrenog prstena.
  • Kup ugljena oblikujete tako da na dno stavite veće, a na vrh manje komade ugljena, koji neće zatvoriti zračne otvore na rešetci a što će utjecati na postizanje temperature koju želimo.
  • Ugljen možete upotrijebiti više puta. Lopaticom prije pečenja pokupite ostatke od prijašnjeg pečenja: tako pepeo pada u posudu za pepeo, a komadi ugljena ostaju u prostoru za ugljen. Dodajte trećinu novog ugljena, oblikujte hrpu i zapalite. Za posebna pečenja (dimljenje, searing) upotrijebite samo novi ugljen.


Savjet: Ne možete imati previše ugljena, samo premalo!

Paljenje ugljena

  • Upalite ugljen – upotrijebite kocke za paljenje te zapalite na pripremljenoj hrpi u roštilju ili za pripremu ugljena upotrijebite kamin za potpalu.
  • Otvorite vratašca na dnu roštilja, neka budu otvorena.
  • Pričekajte 8-10 minuta, da se napravi posteljica žara.
  • Zatvorite poklopac roštilja, otvorite zračni ventil i prilagodite protok zraka ovisno o temperaturi koju trebate.

Savjet: Za paljenje ugljena nikada ne koristite benzin ili slične tekućine za potpalu!

Priprema roštilja za dimljenje ili pečenje na niskoj temperaturi

  • Ako trebate roštilj pripremiti za pečenje na niskoj temperaturi, recimo 100ºC, roštilj pripremate drugačije. Počnite sa manjom vatrom udaljenom od hrpe ugljena.
  • Zatvorite poklopac roštilja, pritvorite vratašca na dnu roštilja (5 cm), otvorite gornji zračni ventil (1 cm), zračni otvori trebaju biti potpuno otvoreni.
  • Na ovakav način trebati će vam 30-40 minuta za postizanje željene temperature, koju ćete lako bez dodatnog ugljena održavati satima.

Savjet : Podizanje temperature je jednostavno, ali teško ju je sniziti.

Priprema roštilja za pečenje na visokim temperaturama – searing

  • Slijedite upute za paljenje roštilja. Zatim zatvorite poklopac i do kraja otvorite zračni ventil na poklopcu roštilja.
  • Pustite da se temperatura digne na 260-370ºC. Kada temperatura bude 25ºC do željene, zatvorite zračni ventil do polovice.
  • Dodatno otvaranje ili zatvaranje ventila može povećati ili smanjiti temperaturu roštilja - pomak ventila za pola cm promijeniti će temperaturu za 20 ºC.


Kako pripremiti savršeni odrezak na roštilju Kamado Joe?



  • Odreske ostavite na sobnoj temperaturi najmanje pola sata.
  • Namažite ih uljem, poparite i posolite.
  • Roštilj zagrijte na searing temperaturu i očistite rešetku.
  • Odreske položite na rešetku.
  • Odreske debljine približno 2,5 cm za medium pečenje pecite 2 minute sa svake strane, zatim zatvorite zračni ventil na poklopcu i odreske pecite još 2 minute.
  • Prije nego podignete poklopac roštilja, otvorite zračni ventil do kraja 10 sekundi, a tek onda otvorite poklopac roštilja.
  • Izvadite odreske s roštilja i ostavite ih koju minutu da odstoje prije posluživanja.


Pečenje sa zatvorenim ili otvorenim poklopcem?



Uvijek pecite sa zatvorenim poklopcem, otvorite ga samo kada dodajete ili skidate hranu ili dodajete ugljen. Zatvoreni roštilj stvara potrebnu vlagu i proizvodi dovoljno dima za sočnu, ukusnu hranu.

Čišćenje roštilja Kamado Joe



Roštilj zagrijete na najmanje 320ºC i pustite ga pola sata. Izvana se može očistiti sredstvom za čišćenje stakla ili samo s vodom i krpom.

Može li keramika puknuti uslijed velike topline ili kada je vani mraz?



Keramički roštilji Kamado Joe izuzetno su izdržljivi i otporni na ekstremne temperature. Vrući roštilj nikada ne smijemo polijevati vodom (npr. ako želimo ugasiti užareni ugljen).

Zašto je roštilj Kamado Joe jeftiniji od roštilja Big green egg?



Big green egg je najpoznatiji brand među keramičkim roštiljima. Tome odgovara i cijena koja uključuje premiju i za trošak poznatog branda - prepoznatljiv brand uvijek plaćamo više.

Prema brojnim testovima rađenima na raznim vrstama keramičkih roštilja (možete potražiti na internetu) roštilji Kamado Joe i Big green egg ne razlikuju se po kvaliteti ili funkcionalnosti, brojni testovi su čak roštilje Kamado Joe ocijenili boljim ocjenama.

Glavne razlike između roštilja Kamado Joe i Big green egg:

  • Kamado Joe je 20-30 % jeftiniji od roštilja Big green egg ( kod jednake konfiguracije).
  • Kamado Joe roštilj sastavlja se u 15 minuta, a Big green egg sastavljate 1-2 sata.
  • Kamado Joe se prodaje u crvenoj boji, a Big green egg u zelenoj ☺.





Tečaj €/kn: 7,53450







Dodano!

U košaricu