GARANCIJA CIJENE. →

Umaci za pripremu piletine i ribe s roštilja

Podijeli sa prijateljima


Poboljšajte piletinu ili ribu kod pripreme na roštilju. Niže navedeni umaci savršeni su za obje vrste namirnica. Pripremite unaprijed, spremite u hladnjak i poslužite uz pečenu piletinu ili ribu na vašem pikniku. Mala tajna, okus umaka je bolji kada odstoji par dana u hladnjaku.

Umak od citrusa



Upotreba: umak obogaćuje sve vrste ribe ili peradi sa roštilja

Količina: 2 litre

Sastojci
  • 720 ml ketchupa
  • 480 ml smeđeg šećera
  • 1 žlica gorušice u prahu
  • 120 ml soka od limete
  • 120 ml soka od luka
  • 180 ml soka od manga
  • 180 ml soka od naranče
  • 180 ml soka od ananasa
  • 1 žlica crnog papra
  • prstohvat soli
  • prstohvat kumina
  • 4 do 5 žlica kukuruznog škroba

Sve sastojke osim škroba stavimo u keramičku ili staklenu posudu te ih dobro pomiješamo. Zatim ih prebacimo u veliku posudu i stavimo na štednjak, te kuhamo na niskoj temperaturi. Zatim polako dodajemo žlicu po žlicu kukuruznog škroba dok ne dobijemo željenu gustoću. Umak maknemo s vatre i ostavimo da se ohladi. Prelijemo ga u staklenu ili plastičnu posudu i hermetički zatvorimo. Upotrijebimo kao marinadu, umak za vlaženje mesa za vrijeme pečenja ili poslužimo kao umak uz pečeno meso.

Ponzu umak sa zelenim čajem



Uporaba: riba, školjke

Količina: 360 ml

Sestavine
  • 240 ml kuhanog zelenog čaja
  • 2 žlice krupne soli
  • 2 žlice svijetlog sojinog umaka
  • 2 žlice rižnog octa
  • 60 ml sakeja za kuhanje (mirin)

Sve sastojke dobro pomiješamo i spremimo u hladnjak u hermetički zatvorenoj posudi do 7 dana.

Američki umak za piletinu



Upotreba: sa slatkim umakom dobro je namazati piletinu prije pečenja, ili ga poslužimo uz pečeno meso

Količina: 360 ml

Sastojci
  • 33 ml Coca-Cole iz konzerve
  • 240 ml ketchupa
  • 60 ml jabučnog octa
  • 2 žlici melase
  • 1 žlica umaka worcestehire
  • 2 žličice goruščice u prahu
  • 1 žličica chilia u prahu
  • ¼ žličke papra u prahu

U velikoj tavi pomiješamo sve sastojke, zagrijavamo ih na srednjoj temperaturi, dok ne zakuhaju. Zatim smanjimo temperaturu i miješamo, dok se umak ne zgusne i potamni (20 min), ohladimo ga, prelijemo u staklenu ili plastičnu posudu, hermetički zatvorimo i držimo u hladnjaku najduže 2 tjedna.

Talijanska umak



Upotreba: odlično ide uz piletinu, ribe ili kobasice na žaru

Količina: 400 do 500 ml

Sastojci
  • 2 žlice sitno nasjeckanog luka
  • 2 nasjeckana češnja češnjaka
  • 500 g pelata (bez sjemenki)
  • 1 žlica umaka worcesterhire
  • 2 žlice paste od rajčice
  • 2 žlice vinskog octa
  • 1 žličica gorušice u prahu
  • prstohvat timijana
  • 2 ½ žlice melase
  • 1 žličica grubo mljevenog chilia
  • ½ žlice suncokretovog ulja
  • 1 lovorov list

U srednje velikoj tavi pržimo luk i češnjak (3-4 minute, dok ne omekša). U blenderu sameljemo pelate, a kada dobijemo tekuću smjesu dodamo ostale sastojke i sameljemo sve zajedno. Smjesu izlijemo u posudu. Na niskoj temperaturi kuhamo 15-20 minuta. Prelijemo u drugu posudu i pustimo umak dok se ne ohladi. Odstranimo lovorov list te umak čuvamo u hladnjaku u hermetički zatvorenoj staklenoj ili plastičnoj posudi.

Umak od pečenog češnjaka i pečene paprike



Upotreba: odličan dodatak svježe pečenom ribljem fileu

Količina: 240 ml

Sastojci:
  • 2 velike crvene paprike
  • glavica češnjaka
  • žličica maslaca
  • 200 ml slatkog vrhnja

Na vrućem žaru pečemo cijelu papriku 15-20 minuta. Okrećemo je svakih 5 minuta, dok kožica potpuno ne potamni. Pečenu papriku stavimo u papirnatu vrećicu i ostavimo 10 minuta. U tom vremenu zbog pare će se kožica odvojiti s paprike.

Ohlađenim paprikama lako odstranimo kožicu, zatim je narežemo i stavimo u blender. Glavicu češnjaka (sa ljuskom) pečemo na žaru, dok ljuska ne potamni a meso češnjaka ne postane meko. Zatim češnjak ogulimo i dodamo paprici u blender.

Dobro izmiješamo u blenderu dok ne dobijemo glatku smjesu, koju lako upotrijebimo kao niskokalorični umak, a za puniji okus možemo dodati maslac. U posudi na srednjoj temperaturi rastopimo maslac, dodamo izmiksanu smjesu i slatko vrhnje te posolimo i popaprimo prema ukusu.

Umak od đumbira



Upotreba: sve vrste morske hrane, posebno sabljarke, losos i škampe

Količina: 300 ml

Sastojci:
  • 120 ml suhog bijelog vina
  • 120 ml pilećeg temeljca
  • 80 ml sitno narezane rajčice, bez sjemenki
  • 2 žlice nasjeckanog luka
  • 2 žličice nasjeckanog svježeg đumbira (ili ¾ žličice suhog)
  • 240 ml slatkog vrhnja
  • ½ žličice naribane limunove korice
  • sol i papar po ukusu

U srednje velikoj tavi zakuhamo vino, pileći temeljac, luk i đumbir. Pustimo da kipi nekoliko minuta, dok se polovica sadržaja ne reducira.

Dodamo rajčicu i vrhnje te kuhamo nekoliko minuta na srednje jakoj vatri, da se umak zgusne. Zatim maknemo s vatre i umiješamo limunovu koricu, sol i papar.

Umak od senfa sa ružmarinom



Upotreba: pileći file (naročito ako je prije pečenja bio u salamuri), puretina

Količina: 120 ml

Sastojci:
  • 60 ml maslaca
  • 2 nasjeckana češnja češnjaka
  • 60 ml senfa dijon
  • 1 žlica suhog ružmarina
  • papar prema ukusu

Rastopimo maslac (na niskoj temperaturi), dodamo češnjak i miješamo cca 30 sekundi pazeći da maslac ili luk ne potamne. Zatim maknemo s vatre i odmah umiješamo senf, ružmarin i papar.

Polovicu umaka odvojimo i poslužimo uz pečeno meso, a drugom polovicom premažemo meso 5 min prije kraja pečenja.

Raita umak s Bliskog istoka



Upotreba: preljev za ribu, piletinu. Koristimo i kao marinadu za pripremu mesa. Količina: 500 ml

Sastojci:
  • 2 manja oguljena krastavca bez sjemenki
  • 2 žličice soli
  • 360 ml grčkog jogurta
  • ½ pola žličice mljevenog kumina
  • 1 žlica nasjeckane svježe mente
  • 1 ½ žlica nasjeckanog svježeg korijandera
  • prstohvat soli
  • prstohvat papra
  • prstohvat ljutog chilia

U cjedilo stavimo nasjeckane krastavce i posolimo. Pomiješamo i ostavimo 30 minuta, da se ocijedi tekućina. Zatim ga istresemo na papirnati ubrus i posušimo.

Manju tavu zagrijemo na srednje jakoj vatri. Stavimo kumin i pržimo 5 minuta, dok se ne razvije intenzivan miris.

Sve sastojke stavimo u srednje veliku posudu, pomiješamo te stavimo u hladnjak da odstoji 1 sat.




Tečaj €/kn: 7,53450







Dodano!

U košaricu