GARANCIJA NAJNIŽE CIJENE. → Upotreba rotirajućeg ražnja na roštilju
Nejc PEŠEC Podijeli sa prijateljima Rotirajući ražanj je alat koji trebamo za pripremu većih komada mesa, manjeg odojka ili peradi. Pokriveni roštilj u biti djeluje kao peć, što doprinosi kraćem vremenu pečenja, a ravnomjerno kruženje mesa na rotirajućem ražnju osigurava savršenu koricu. Obzirom da se meso vrti, sokovi u mesu su jednako raspoređeni te je meso vrlo sočno. Mast koja se topi tokom pečenja, pri okretanju kaplje duž mesa i vlaži meso, a rezultat je hrskava korica mesa.
Upotreba:
- cijelo pile i ostala perad,
- manje janje ili odojak,
- veći komadi mesa (više od 3 kg).
Način uporrebe
- Meso nataknemo na ražanj tako da metalnu šipku namjestimo u sredinu mesa. Bočne vilice ražnja zabodemo u meso a vijke čvrsto zategnemo, tako da je meso stabilno pričvršćeno na ražanj. U vrijeme pečenja, meso se smanji. Ako nije dobro pričvršćeno, "pleše" po ražnju, a konačni rezultat pečenja nije najbolji.
- Meso koje nije kompaktno, čvrsto zavežemo špagom za pečenje, kako neki dijelovi mesa tokom pečenja ne bi visjeli. Samo kompaktni, čvrsto povezani komadi mesa, mogu se jednakomjerno ispeći i iskoristiti dobrobiti rotirajućeg ražnja na najbolji način.
- Neposredno ispod rotirajućeg ražnja namjestimo aluminijsku posudu, u koju se cijedi višak masnoće. Ako imamo veći komad mesa, na nekim roštiljima moramo odmaknuti rešetke i posudu postaviti neposredno na izvor topline.
- Kada upalimo roštilj, po želji možemo dodati namočeni aromatični čips od drveta, i čekamo odgovarajuću temperaturu.
- Rotirajući ražanj postavimo na odgovarajuće postolje na roštilj i možemo započeti sa pečenjem.
Preporučujemo:
164,00 €
129,00 €
299,00 €
84,90 €
219,00 €
379,90 €
449,90 €
Tečaj €/kn: 7,53450