BLACK FRIDAY. →

Upotreba rotirajućeg ražnja na roštilju

Podijeli sa prijateljima


Rotirajući ražanj je alat koji trebamo za pripremu većih komada mesa, manjeg odojka ili peradi. Pokriveni roštilj u biti djeluje kao peć, što doprinosi kraćem vremenu pečenja, a ravnomjerno kruženje mesa na rotirajućem ražnju osigurava savršenu koricu. Obzirom da se meso vrti, sokovi u mesu su jednako raspoređeni te je meso vrlo sočno. Mast koja se topi tokom pečenja, pri okretanju kaplje duž mesa i vlaži meso, a rezultat je hrskava korica mesa.

Upotreba:

  • cijelo pile i ostala perad,
  • manje janje ili odojak,
  • veći komadi mesa (više od 3 kg).

Način uporrebe

  1. Meso nataknemo na ražanj tako da metalnu šipku namjestimo u sredinu mesa. Bočne vilice ražnja zabodemo u meso a vijke čvrsto zategnemo, tako da je meso stabilno pričvršćeno na ražanj. U vrijeme pečenja, meso se smanji. Ako nije dobro pričvršćeno, "pleše" po ražnju, a konačni rezultat pečenja nije najbolji.
  2. Meso koje nije kompaktno, čvrsto zavežemo špagom za pečenje, kako neki dijelovi mesa tokom pečenja ne bi visjeli. Samo kompaktni, čvrsto povezani komadi mesa, mogu se jednakomjerno ispeći i iskoristiti dobrobiti rotirajućeg ražnja na najbolji način.
  3. Neposredno ispod rotirajućeg ražnja namjestimo aluminijsku posudu, u koju se cijedi višak masnoće. Ako imamo veći komad mesa, na nekim roštiljima moramo odmaknuti rešetke i posudu postaviti neposredno na izvor topline.
  4. Kada upalimo roštilj, po želji možemo dodati namočeni aromatični čips od drveta, i čekamo odgovarajuću temperaturu.
  5. Rotirajući ražanj postavimo na odgovarajuće postolje na roštilj i možemo započeti sa pečenjem.


Tečaj €/kn: 7,53450Dodano!

U košaricu