Upotreba termometra kod pečenja na roštilju

Podijeli sa prijateljima


Kupimo lijepi (i skupi) komad mesa, kako bi oduševili prijatelje na pikniku, ali ne želimo da taj lijepi komad mesa bude previše ili premalo pečen. Pogoditi pravi trenutak kada je meso idealno pečeno, prava je umjetnost-samo nekoliko minuta previše ili premalo lako pokvari potpuni gurmanski doživljaj. Ako želimo savršenstvo, potreban nam je termometar koji će nam točno pokazati unutarnju temperaturu mesa, i tako ćemo biti sigurni kada je meso idealno pečeno.

Kako koristimo termometar?

  1. Vanjski termometar prije kraja pečenja ubodemo u meso ( sredinu, deblji dio) i provjerimo temperaturu. Ne smijemo ga previše bosti, jer bi tako meso izgubilo vlastite sokove pa i sočnost.
  2. Termometar sa sondom prije početka namjestimo u meso-sonda neka bude u sredini, gdje je najdeblji dio mesa. Ako imamo komad mesa sa kosti, neka sonda bude uz kost. Namjestimo željenu temperaturu mesa te meso postavimo na roštilj. Sonda će nas obavijestiti signalom kada meso bude zadane temperature.

Interne temperature mesa

Govedina (rare) 45–50 ºC
Govedina (medium rare) 55–60 ºC
Govedina (medium) 60–65 ºC
Govedina (medium well) 65–70 ºC
Govedina (well done) 70 ºC i više
Janjetina (rare) 60 ºC
Janjetina (medium rare) 60–65 ºC
Janjetina (medium) 70 ºC
Janjetina (well done) 75 ºC i više
Piletina71–75 ºC
Puretina 75 ºC
Svinjetina 65–70 ºC
Šunka 71 ºC
Losos 54–57 ºC
Tuna 51 ºC
Pastrva 57–60 ºC










Dodano!

U košaricu