GARANCIJA CIJENE. →

Vrste roštilja

Podijeli sa prijateljima


Vrstu roštilja odabiremo ovisno o tome koju vrstu mesa najčešće pripremamo. Ako su naš izbor uglavnom ćevapčići, ražnjići, komadi piletine i povrće, u tom slučaju jedan manji roštilj na ugljen ili plinski roštilj sa jednim plamenikom, u potpunosti će zadovoljiti naše potrebe.

Ako roštilj mislimo koristiti u svrhu pripreme različitih gurmanskih jela, potreban nam je veći roštilj na ugljen ili plinski roštilj sa dva plamenika. Oni omogućuju različite vrste pripreme roštilja (direktno, indirektno), pripremu većih komada mesa i eksperimentiranje koje voli svaki ljubitelj roštilja.

Roštilje dijelimo prema veličini i "gorivu" kojim se služi. Naše roštilje dijelimo na sljedeće:

  1. roštilji na ugljen,
  2. roštilji na plin,
  3. električni roštilji,
  4. keramički roštilji,
  5. smoker-roštilj za dimljenje.

Roštilji na ugljen

Roštilji na ugljen najpopularniji su roštilji na tržištu i spadaju u osnovnu opremu za piknik. Kao gorivo možemo upotrijebiti brikete, ugljen ili drvo za roštilj. Svako gorivo ima svoje prednosti i slabosti, izaberite ono koje vama najviše odgovara.

Drvo je od tri moguća goriva najmanje praktičan, jer zahtijeva najviše vremena za pripremu. Neravnomjerno gori, što nam tokom pečenja može uzrokovati probleme. S druge strane, drvo se dimi što hrani daje omiljenu aromu po dimu. Pri sagorijevanju postiže veću temperaturu od briketa ili ugljena, tako da je drvo odlično kod pripreme komada mesa kod kojeg želimo postići hrskavu koricu i mekanu sredinu. Ukoliko želimo bolju aromatičnost hrane, koristimo svježe drvo, koje se jače dimi i sporije gori.

Ugljen je omiljeno gorivo gurmanskih majstora roštilja. Ima mnoga svojstva slična drvetu - postiže visoku temperaturu potrebnu za hrskavu koricu, dimom aromatizira meso, ali za razliku od drveta brže se i lakše zapali i jednakomjernije gori. Ugljen je zapravo djelomično spaljeno drvo, zato ima nižu energetsku vrijednost od drveta ili briketa - kod duljeg pečenja potrebno ga je stalno dodavati.

Briketi su u usporedbi sa drvetom ili ugljenom najpraktičniji. Sastoje se od mljevenog drveta i dodataka, koji piljevinu povezuju u kompaktne brikete. Lagani su, jednakomjerno gore i do 4 sata, zato su odlični za piknike, gdje se peče više mesa u nizu, jedno za drugim, ili za dulje roštiljanje (dimljenje, indirektno pečenje većih komada mesa). Proizvode manje dima od drveta ili ugljena, a za poboljšanje arome briketima dodajemo razne vrste "čipsa" od drveta.

Kvalitetni briketi traju dulje od ugljena te sadrže manje nečistoća i aditiva za povezivanje, koji pri sagorijevanju mogu izazvati neugodan okus hrane.

Briketi sadrže više vode od ugljika, zato dosežu nešto nižu temperaturu izgaranja. Za pripremu roštilja potrebno je više vremena - briketi se sporije užare. Nakon roštiljanja, ostaje nam velika količina pepela i uz to povezano, dulje čišćenje.

Veličina roštilja na ugljenVećina roštilja na ugljen ima promjer rešetke 47 ili 57 cm. Manji roštilji dovoljni su za pripremu manjih komada mesa (npr. ćevapčići), ali ako želimo istovremeno ispeći meso i povrće (to obično zahtjeva veću površinu) ili peći velike komade mesa (indirektno), imamo problem. Veći roštilji s rešetkom 57 cm ili više dovoljno su veliki za veće komade mesa i indirektno pečenje. Noviji modeli roštilja te veličine imaju podijeljenu rešetku, tako da možemo lako odstraniti središnji dio i u njega umetnuti dodatak prema potrebi (wok, tavu od gusa, kamen za pizzu, rešetku od gusa za steak...) i na taj način povećavamo iskoristivost svog roštilja.

Smoker - roštilj za dimljenjeDa li ste ikada jeli svinjska rebarca, tako meka da se meso samo odvaja od kosti? Vrlo vjerojatno je da su pripremljena u smokeru, specijaliziranom za dimljenje, koji se lako održava na konstantnoj niskoj temperaturi. U praksi to znači da lako pečemo komad mesa u smokeru 10 ili više sati pri temperaturi od 90 do 110ºC.Smoker se obično sastoji iz tri dijela. Donji dio služi kao izvor topline - mjesto gdje stavljamo brikete ili ugljen. Iznad je spremnik sa vodom koji kontrolira toplinu smokera - na taj način se spriječava direktan izvor topline koji dolazi do mesa, voda koja isparava hladi komore i vlaži meso. Iznad vode su komore za dimljenje i rešetka za meso.

Za pravi okus po dimu uz ugljen možemo dodati namočeni čips od aromatičnog drveta, koji stvara više dima i bolje aromatizira meso. Za najbolji učinak, čips dodajemo u prvoj polovici pečenja. Kada meso dobije laganu koricu, učinak dimljenja je znatno manji.

Višesatno dimljenje u kombinaciji s mariniranjem mesa, stvara jedinstven okus mesa. Ako smo spremni u pečenje uložiti potrebno vrijeme, onda je smoker pravi izbor.

Plinski roštilji

Glavna karakteristika plinskih roštilja je praktičnost. Želimo pripremiti objed na roštilju, ispeći jaje za doručak, ili 5 kg rebrica? Nema problema - plinski roštilj je tu da nam pomogne. Samo okrenemo gumb, pričekamo par minuta i roštilj je spreman. Za isto vrijeme koje nam je potrebno za pripremu roštilja na ugljen, na plinskom roštilju i ispečemo i pojedemo.

Plinski roštilji su omiljeni roštilji na svijetu upravo zbog svoje praktičnosti. Obzirom na veličinu i korištenje dijelimo ih u dvije skupine.

Plinski roštilji s jednim plamenikomOvo su obično manji roštilji s jednim plamenikom, idealni za pripremu manjih obroka, ručka, za nošenje na izlet i zadovoljiti će potrebe prosječnog korisnika roštilja. Jednostavni su za korištenje, za upravljanje je dovoljno minimalno znanje. Razvijaju temperaturu do max. 250ºC, tako da nema prevelike opasnosti od prepečene hrane.

Plinski roštilji s više plamenika
Ovi roštilji imaju dva ili tri plamenika, a veći modeli sedam ili devet. Veći roštilji imaju više plamenika radi veće površine za pečenje i omogućuju lako indirektno pečenje većih komada mesa. Neki plinski roštilji imaju dodatne plamenike searing, koji generiraju toplinu za pripremu hrskave kore, a lako dosežu temperaturu do 400 ºC.Plinski roštilj ili roštilj na ugljen?Među ljubiteljima roštilja često se živo raspravlja o tome, koji roštilj je bolji, plinski ili na ugljen? Svaka strana ima relevantne argumente, a činjenica je da oba imaju i prednosti i nedostatke. Svaki majstor roštilja, mora sam odlučiti što mu je bitno, te na temelju toga odabrati odgovarajući roštilj.

Praktičnost
Plinski roštilj bez sumnje je pobjednik u ovoj kategoriji. Uštedi nam barem pola sata, koje bi upotrijebili za potpalu briketa ili ugljena. Čišćenje je lakše jer nema pepela, stalnog pratioca roštilja na ugljen. Održavanje temperature na plinskim roštiljima je krajnje jednostavno, međutim održavanje temperature na roštilju na ugljen zahtijeva podosta znanja i kvalitetno gorivo.

Učestalost korištenja
Plinski roštilj je jeftiniji za korištenje (odnos cijena ugljen - plin). Budući da se na roštilju na plin obrok brzo priprema, koristimo ga nekoliko puta tjedno, idealan je za pripremu obroka, dok roštilj na ugljen uglavnom koristimo samo vikendima.

Okus hrane
Gurmani koji vole miris i okus hrane pripremljene na roštilju, žale se da plinski roštilj ne ispušta dim potreban za aromatiziranje mesa, te da takvo meso nema "okus roštilja". To je istina, ali zato postoji čips od aromatiziranog drveta, koji lako dodamo u plinski roštilj te tako postignemo aromu mesa po želji.

Veći problem plinskih roštilja je vlaga - plin sadrži cca 30% vlage, što isparava tijekom izgaranja plina i vlaži hranu koju pripremamo. Kod većine jela to nije problem, jer im ne trebaju visoke temperature. Ali ako smo ljubitelji hrskave korice na odrescima, ugljen je bolji izbor. Roštilji na ugljen razvijaju veću temperaturu, potrebnu da se meso brzo zapeče, a s time postigne i pravi okus i izgled odreska.

Dakle, ako smo za okus i izgled hrane, pripremljene na roštilju, spremni žrtvovati više vremena, roštilj na ugljen je pravi izbor. Ako želimo biti praktičniji i pripremati češće obroke na roštilju, roštilj na plin je najbolji izbor.

Električni roštiljiElektrični roštilji su obzirom na način upotrebe i oblik vrlo slični roštiljima na plin. Glavna razlika je u vrsti goriva - struja je za razliku od plina praktičnija, jer se može koristiti i u zatvorenom prostoru. Plinski roštilji nemaju automatski ventil za plin, i zato predstavljaju potencijalnu opasnost za zdravlje u zatvorenim prostorima. Električni roštilj idealan je za manje stanove sa balkonom, na kojem uvijek možemo organizirati mini piknik.Električni roštilji u usporedbi sa plinskim roštiljima imaju i neke nedostatke. Za postizanje temperature potrebno je više vremena (cca 5 min više). Okus hrane je lakši, a čišćenje zahtijeva nešto više vremena.

Keramički roštilji KamadoZbog svoje izuzetne sposobnosti održavanja temperature i vlage te raznolike upotrebe, keramički roštilji postaju među istinskim obožavateljima roštiljanja sve popularniji.Roštilji kamado potječu od nekoliko tisuća godina stare japanske tradicije pečenja u keramičkim posudama. Izrađeni su od keramičke "školjke" a unutrašnjost je obložena šamotnom glinom, kao što se koristi pri krušnim pećima. Način proizvodnje osigurava im odličnu izolaciju, visoku učinkovitost (minimalna potrošnja ugljena) i sposobnost održavanja ekstremno visokih ili pak niskih temperatura duži period - temperature od 100 do 400ºC. Zato su idealni za sve vrste pečenja, od dimljenja na niskim tempearturama do pripreme hrskavo zlatnih odrezaka.Keramički roštilj ili roštilj na ugljen?Obje vrste roštilja koriste jednako gorivo, ali su u mnogočemu različiti.

Cijena
Keramički roštilji su puno skuplji od roštilja na ugljen ali njihovu cijenu opravdava ekonomičnost i višestruka upotreba.

Vrijeme pripreme roštilja
Keramički roštilj kamado, za pečenje je spreman za 15 min, dok za pripremu roštilja na ugljen trebamo 40 min.

Gorivo
Keramički roštilj kamado koristi kao jedino gorivo ugljen, dok kod roštilja na ugljen možemo koristiti i brikete. Keramika odlično provodi i zadržava toplinu, tako da za pripremu istog jela kod kamado roštilja trebamo 50% manje ugljena nego kod roštilja na ugljen.

Način upotrebe
Roštilj na ugljen odličan je za pečenje na srednjim i visokim temperaturama, kamado roštilji odlični su za pečenje na visokim, srednjim i niskim temperaturama. Struktura materijala roštilja odlično održava temperaturu, zato su idealni za višesatno dimljenje mesa (do 12 sati).

Rok trajanja
Uz pravilno održavanje keramički roštilji kamado prate vas cijeli život. Roštilji na ugljen obično su izrađeni od čelika i emajla. Kod dugotrajne upotrebe lako dođe do skupljanja metala - poklopac roštilja više ne priliježe savršeno na roštilj, što utječe na cirkuliranje zraka i kvalitetu pečenja. Keramički roštilji nemaju ovakav problem. Koliko god pečemo, keramika ne mijenja svoj oblik ni svojstva.

Keramički roštilji kamado zbog svoje svestranosti, trajnosti i ekonomičnosti upotrebe te jedinstvenog okusa pečene hrane, prvi su izbor istinskih gurmana za pripremu roštilja.
Tečaj €/kn: 7,53450Dodano!

U košaricu